dissabte, 24 de maig del 2008

6.000 visites en un dia: per rebentar d'alegria

El nostre bloc ha batut avui els récords dels darrers dies, i no és que no anés embalat precisament. Des de la mitjanit de dijous a divendres a la de divendres a dissabte, s'han registrat 6.000 visites.

De fet, el servei d'estadístiques del bloc (no pas el comptador pròpiament dit, que és a la vista) s'ha quedat clavat a les 23.45 h amb 5.845 visites. A vegades passa. Quan hi ha molt de moviment, com és el cas, no dóna abast a actualitzar les dades. Apareixen més tard, això sí, quan la saturació afluixa. No obstant, al ritme que hi havia des de l'hora en què la gent més o menys plega de treballat, les 6.000 les haurem superat amb escreix.

He de fer també una explicació bastant tècnica sobre la forma de mesurar les visites a un bloc o a una web, bàsicament per ser fidel a la veritat de les coses, encara que tingui cert grau de complicació. Espero saber transmetre el tema de forma comprensible.

Les visites a una web o a un bloc es mesuren de dues formes. Una són les pàgines vistes. L'altra, les visites úniques.

Les pàgines vistes es corresponen amb el que marca el comptador. Si entrem al bloc es registra una visita. Però cada cop que tornem a entrar o recarregar la pàgina, en marca una altra. És més, si tirem cap enrera per veure entrades antigues, cada pàgina que passem compta com una visita nova. Són aquestes gairebé 6.000 que hem registrat aquest divendres.

El concepte de visita única és una altra cosa. Un visitant que navega durant una hora pel bloc o web es comptabilitza com una sola visita independentment de si ha visitat moltes o poques pàgines. Aquest divendres hem arribat a 1.248 visites úniques.

Aquesta dualitat té la seva raó de ser. És evident que aquest divendres no han entrat el bloc 6.000 persones diferents. No ens calen estadístiques per saber que molts repetim bastantes vegades. La xifra de visites úniques ajuda a posar en perspectiva la de pàgines vistes, ja que una "estada" al bloc de fins a una hora es compta com una sola visita, per moltes voltes internes que hi haguem donat.

No obstant, tambe és important explicar perquè les visites úniques es compten per hores i no pel conjunt del dia, com podria pensar-se. Això és fa així perquè si una persona torna a entrar uns segons desprès, certament ha "visitat" dos cops el lloc, però vaja... S'entén millor a l'inrevés: si una persona entra pel matí i torna a entrar a la tarda o a la nit, certament està molt més clar que es tracta de dues visites diferenciades, encara que siguin de la mateixa persona. És una qüestió d'interval, com veieu, que té sentit perquè els mitjans d'internet poden actualitzar-se molt més que un cop al dia.

Anem acabant. Sempre s'han de donar les dues xifres per fer-se una composició de lloc correcta. Perquè les pàgines vistes, que en aquest plantejament semblen ser una magnitud d'inferior importància, ponderen una altra qüestió: si el visitant navega molt o no pel bloc o web i "consumeix" molts o pocs dels seus continguts. Explica't d'una altra forma: tu pots tenir moltíssims visitants que no passin de la primera pàgina, o menys visitants que es repassin el lloc de dalt a baix. I interessa saber tant una cosa com l'altra.

No sé si us he atabalat massa i si m'he explicat prou bé. Espero que hagi quedat la idea que l'audiència d'un lloc d'Internet només es pot valorar adequadament usant les dues magnituds. Que no us enganyin mai donant una sola xifra, perquè voldrà dir que us estan donant la grossa, que correspon per definició a la de pàgines vistes, simplement perquè llueix més.

Aprofito per recordar que el total de visites acumulades al comptador del bloc des que es va posar en marxa fregava les 30.000 a l'hora de sopar i que ara, a quarts d'1 de la matinada, s'acosta a tota màquina a les 32.000.

Demà faré una altra aportació sobre les estadístiques del nostre bloc. Però voldria avançar que, si bé potser no estem fent història, sí que la cosa ha superat ja fa dies la categoria de simple anècdota. L'experiència que estem vivint és una experiència fora de sèrie.