divendres, 3 de juliol del 2015

Les excavacions arqueològiques de 2006 a l'antic pati del carrer Montcada


Gràcies a Tortosa Antiga, que al seu bloc i a la seva pàgina facebook expliquen la història de Tortosa a partir sobretot de documents gràfics, podem publicar aquesta foto de l'antic pati de la Mercè del carrer Montcada. La imatge és de l'any 2006, quan es van tirar endavant unes excavacions arqueològiques, una vegada que l'edifici havia estat enderrocat després de 20 anys i escaig d'abandonament.

Va ser excavat tot el solar, però aquesta foto permet veure la zona del pati. Aquest pati havia aparegut quan va ser enderrocada l'església de l'antic Seminari, anys després de la guerra civil. Originalment, el temple havia estat aixecat com a església del gran convent dels jesuïtes van edificar al carrer Montcada al segle XVIII. Els companys de Tortosa Antiga ens expliquen que "a la imatge se'n pot observar l'estructura: la cripta en volta de canó i el basament de les columnes que delimitaven les naus de l'església. Aquesta part encara mantenia en gran part l'enrajolat original".

També ens conten que "a sota hi havia les restes d'un palau nobiliari, dels segles XIV i XVI, que va ser enderrocat per construir el temple, que es va dedicar a la Mare de Déu de Guadalupe". Afegeixen que "a la foto es pot veure la façana del palau, d'estil mediterrani, amb la seva portalada noble amb carreus, organitzat al voltant d'un pati central, coincident amb la zona de la cripta".

La foto té la gràcia afegida de rememorar, ni que sigui marginalment, aquest pati exterior, del qual encara se'n conservava la tanca perimetral. La veritat és que hem localitzat relativament molt poques imatges d'aquest espai, que en l'època que la Mercè va recalar al carrer Montcada, va ser el pati dels grans. També era usat, els caps de setmana, com a pista poliesportiva per al campionat local de futbol sala.

Aprofitem per agrair a Tortosa Antiga les facilitats que sempre ens han donat per usar o comentar el material que obtenen, així com per fer-se ressó de la modesta tasca que desenvolupem aquí.