dimecres, 20 de juny del 2012

Resultats de l'enquesta sobre la digitalització de les aules i nova enquesta sobre la jornada intensiva

La darrera enquesta que vam plantejar al bloc va ser sobre la congelació, per raons pressupostàries (llegeixi's retallades), del pla de digitalització de les aules. El resultat ha estat de quatre vots que pensen que la congelació està bé, ja que hi ha altres prioritats. En canvi, vuit vots valoren malament la mesura, ja que creuen que és un avenç que no hauria de fer-se enrera.

Ja sabeu (ho hem comentat moltes vegades) quue aquestes enquestes no tenen valor científic, entre altres poderosos motius perquè no estan plantejades amb tal pretensió. Serveixen, com a molt, per veure per on bufa el vent. I quan no recullen una gran quantitat de vots, com en aquest cas, potser ni això. Potser seria massa, ateses les mancances exposades, llegir el resultat com un rebuig frontal a les retallades a l'ensenyament. Però també és evident que una majoria (tres a un) no hi està d'acord.

Aprofitem per recordar que fa un parell de dies hem penjat una nova enquesta. En aquesta ocasió preguntem la vostra opinió sobre la possible implantació de la jornada intensiva, tot el curs, als centres escolars. Una mesura que podria arrencar el curs vinent a molts col·legis. La idea que es busca no és altra que la d'estalviar, per molt que pugui vestir-se de millora pedagògica. I disculpeu la vehemència d'aquesta afirmació, però si les tardes són tan inútils a causa del cansament dels alumnes, sobta que la mesura no es prengués molt abans, quan no hi havia necessitat de passar la tisora. Ens entenem, oi?

És evident que la jornada intensiva té moltes implicacions en la vida de les famílies. Aquest país no tens gens resolta la conciliació de les vides laboral i familiar, per moltes mesures benintencionades que s'hagin pres. Estant d'acord que l'escola no ha de ser un aparcament de criatures, i que l'obligació dels pares i mares és estar amb els fills, creieu que certs plantejaments ho posen fàcil o difícil a les famílies? És clar que ara mateix no faltaran famílies que voldrien tenir aquest problema, perquè voldria dir que a casa tothom té feina.

Si considereu que les dues opcions de resposta no matisen adequadament la qüestió (és un risc derivat del format), podeu deixar aquí els comentaris que cregueu necessaris.