dilluns, 22 d’abril del 2013

L'actual escola compleix 25 anys (10)


Una altra imatge de l'antiga fàbrica del gas de Tortosa, al solar de la qual s'aixeca l'actual escola de la Mercè. La foto està feta, als anys 40 del segle passat, des de les Avançades de Sant Joan. Si cliqueu aquí, trobareu la història d'aquesta històrica fàbrica tortosina i un parell d'imatges més.

La Mercè va aconseguir arrelar-se definitivament en aquest espai del barri del Rastre, després d'una època molt moguda. No van ser només els cinc anys d'exili (1982-1987), provocats per la declaració de ruïna de l'edifici del carrer Montcada, l'antic institut de Batxillerat. La provisionalitat havia començat ja una desena d'anys abans quan, també a correcuita, va ser abandonada la primera escola, la del carrer de la Mercè. El pas pel carrer Montcada va esdevenir efímer i de poc que no acaba amb la desaparició de la nostra escola. Només la tenacitat de la comunitat escolar, secundada per gran part de la societat tortosina, va aconseguir salvar la Mercè en el que van ser els anys més difícils dels seus 165 anys d'història.

La solució va ser ocupar un gran espai del nucli històric de Tortosa que es trobava abandonat, després que la fabricació de gas ciutat passés a la història. I ara que en fa 25 anys, ens ve de gust, com recordàvem en una anterior entrada, recuperar les imatges i els records de tot plegat, de la mà d'antics alumnes com Joan Ramírez i el seu immens arxiu gràfic.


Anteriors entrades
L'actual escola compleix 25 anys (9)
L'actual escola compleix 25 anys (8)
L'actual escola compleix 25 anys (7)
L'actual escola compleix 25 anys (6)
L'actual escola compleix 25 anys (5)
L'actual escola compleix 25 anys (4)
L'actual escola compleix 25 anys (3)
L'actual escola compleix 25 anys (2)
L'actual escola compleix 25 anys (1)