dilluns, 1 de setembre del 2014

S'ensorra la casa que va acollir provisionalment la Mercè el curs 1939-1940


Que s'ensorrin cases al nucli antic de Tortosa ha deixat de ser notícia. És així de trist: si per notícia entenem novetat, fa temps que en va deixar d'haver. Però si destaquem aquest ensorrament, ocorregut el passat 26 d'agost de 2014, a la nit, és perquè va afectar un edifici del carrer Sant Felip Neri que va acollir provisionalment l'escola de la Mercè durant el curs 1939-1940.

La Guerra Civil havia acabat a la primavera de 1939 i l'edifici històric de la Mercè, al carrer que porta el seu nom, havia patit danys que feien impossible fer-hi classes. Durant aquell curs, es van reparar les destrosses i el curs següent, el 1940-1941, l'escola ja es va poder reobrir. Mentrestant, l'activitat docent es va realitzar al casalici que veieu al centre de la foto, que ens ha facilitat l'antic alumne Joan Ramírez Montserrat, amb la façana de color groc o crema.

Va cedir un mur lateral, com es pot apreciar a la imatge, i l'ensulsiada va ser bàsicament interior. La façana aguanta dreta, però, llevat d'alguna actuació o més aviat un miracle, és una simple qüestió de temps que també vagi a terra. Sembla que a la vora s'havien fet en els dies anteriors unes obres d'enderrocament... En realitat, és igual, les cases antigues abandonades durant anys i anys acaben caient per una raó o per una altra.

Amb aquest ensorrament desapareix pràcticament per complet el carrer Sant Felip Neri. Actualment, només queda la casa que fa cantonada amb la plaça de l'absis de la Catedral, que va ser comprada i restaurada per l'Ajuntament.

No tan sols va apagant-se l'esplendor que havia tingut el nucli antic de Tortosa. També s'apaga un episodi de la història de la nostra escola, que si bé va ser molt breu, va coincidir amb una època especialment dura i complicada, de la qual la Mercè, com en altres casos, va aconseguir sobreviure.