dissabte, 31 de desembre del 2011

Els llibres que donem a la biblioteca de l'escola


Tal com informàvem en una anterior entrada (cliqueu aquí), el col·lectiu d'exalumnes de la Mercè ha fet una adquisició de llibres, per valor superior als 100 euros, per donar-los a la biblioteca de la nostra escola. És la nostra contribució a la campanya engegada aquest desembre pel centre i l'Ampa, amb la col·laboració d'altres centres educatius i entitats de Tortosa (vegeu-ho aquí).

Com dèiem en l'anterior entrada, la nostra idea era aportar un llibre adient a l'edat de cadascun dels nou cursos que s'imparteixen a la Mercè: els tres d'educació infantil (P-3, P-4 i P-5) i els sis de primària (primer, segon, tercer, quart, cinquè i sisè). A més, hi ha un desè llibre que La 2 de Viladrich ens ha obsequiat.

Hem mirat de seleccionar llibres molt interactius i que fins i tot poguessin ser fets servir a classe. I a part del criteri d'edat, hem buscat obres que aportessin algun valor especial, literari o educatiu. Ens ha agradat regalar un gran clàssic de la literatura, el "Conte de Nadal" de Charles Dickens, en una adaptació per nens sota l'òptica de Les Tres Bessones.

Un altre llibre que creiem valuós és "Biel, què et passa?", del qual són autors Estela Tomàs i Ignasi Blanch. És una obra que ajuda els nens a entendre què és el transtorn per dèficit d'atenció, amb hiperactivitat o sense, i en general a valorar les persones "diferents".

I "Cinc llegendes", de la seva banda, recull cinc contalles tradicionals catalanes, una d'elles tortosina, sobre un lladregot medieval. Finalment, el llibre que ens ha obsequiat La 2 de Viladrich és una original proposta nascuda a les Terres de l'Ebre. "El gat Galeret i la Terrissa" és una història que explica els nens la indústria de la terrissa a la Galera (Montsià). L'autora és Susanna Ibáñez i les il·lustracions són de Toni Térmens. El llibre, tot i ser de ficció, pot usar-se com a eina pedagògica: al Museu Terracota de la Galera el personatge del gat Galeret acompanya els petits en les visites amb jocs i endevinalles que ajuden a conèixer l'ofici artesà de la terrisseria.

Per no fer-h més llarg, els títols escollits, amb la col·laboració dels professionals de La 2 de Viladrich, són aquests que veieu a continuació.

 P-3. Els meus primers nombres. Aprenc a comptar.

P-4. Amagatall sorpresa a la selva.

 P-5. Fum, fum, fum. Cançons de Nadal. Inclou CD.


1r. El conte de Nadal, de Charles Dickens.


2n. Cinc llegendes.

3r. Biel, què et passa?

4t. El llibre de les endevinalles 2.

5è. Vull conèixer Joan Maragall.

6è. El llibre dels enigmes

 I l'obsequi de Viladrich. El gat Galeret i la terrisa.