dimecres, 9 de maig del 2012

Preparem, amb algunes novetats, l'acte cultural anual dels exalumnes

Ja estem preparant l'acte actual que els exalumnes de la Mercè celebrem darrerament el dissabte més proper al 7 de juny, data fundacional, l'any 1848, de la nostra escola. Enguany, la data és el 9 de juny. I per aquelles coses de la vida, aquest dia a Tortosa se celebra una gran jornada de civisme i cultura organitzada per la Xarxa per la Convivència a Tortosa. El nucli antic serà l'escenari d'un gran nombre d'activitats orientades a fomentar els objectius d'aquesta organització, que no són altres que cercar camins que contribueixin a una millor convivència en la diversitat a la ciutat. En trobareu més informació clicant aquí.

Ens han proposat de participar-hi i ens ha semblat molt oportú de compartir aquesta jornada. La vinculació al nucli antic de la gran majoria d'exalumnes de la Mercè, per molt que ara estiguem escampats arreu de Tortosa o del món, és més que notòria. I els objectius de la Xarxa per la Convivència no ens són gens aliens, ja que som conscients (d'aquí el suport que li donem) que la nostra escola treballa a primera línia per garantir la igualtat d'oportunitats en un entorn gens fàcil i molt complex.

La nostra contribució serà senzilla. L'exposició "La Mercè. Una història en imatges", que s'estava prenent un descans després de dos anys de córrer per tota Tortosa i rodalia, podrà tornar a veure's aquest 9 de juny a la ciutat. Serà a la mateixa escola, en horari que està per determinar, i del qual us informarem, però que segurament serà al matí. Recordem que l'exposició ha incorporat una segona col·lecció de fotografies provinent del fons familiar Ramírez-Sabaté, una donació que va fer-nos l'any passat el matrimoni d'exalumnes format per Joan Ramírez i Isabel Sabaté.

És més, a la cafeteria dels Amics dels Castells podrà veure's també la versió àudiovisual de l'exposició, que ja va ser-hi l'estiu passat i que ens consta que va tenir un notable èxit.

Les nostres no seran les úniques activitats que se celebraran en aquesta jornada, com és obvi. Quan el programa estigui tancat us n'informarem amb tot detall. No cal dir que ens agradaria molt que tot el col·lectiu d'exalumnes participés intensament en tota la jornada, i no tan sols a la nostra part.

Aprofitem per explicar-nos que per al 9 de juny havíem pensat fer una altra activitat, una commemoració del 25è aniversari de l'actual edifici de la Mercè, al carrer de la Providència. Volíem que fos un homenatge a la Generació de les Caragoles i a tots els mestres i les mestres, així com als pares i mares, que tant van lluitar durant cinc anys d'exili en què la Mercè va estar escampada per mitja dotzena d'emplaçaments.

Havent plantejat aquest acte a la direcció de l'escola, i vista l'activitat que ja hi havia convocada el 9 de juny a Tortosa, hem acordat que aquesta commemoració se celebrarà després de l'estiu, en una data que es decidirà més endavant, però que probablement sigui cap al mes de desembre, ja que va ser aquest mes de 1987 (el dia 21, per ser precisos) que l'actual seu de la Mercè va inaugurar-se.

Volem que aquest homenatge a aquella generació de la Mercè sigui emotiu, que hi participin els protagonistes d'aquella gran mobilització social a Tortosa i que s'evoquin les imatges, els lemes i les cançons que van acompanyar les protestes. Com deien als telenotícies d'abans, "seguiremos informando".