dilluns, 22 de desembre del 2014

L'antic alumne Leandre Roig Roig, l'any 1950


Fa prop de tres anys vam començar a publicar un interessantíssim material gràfic, que ens permetia recuperar la memòria de Leandre Roig Roig (Tortosa, 1913–Ginebra, Suïssa, 1962), alumne de la Mercè, un home il·lustrat i amant dels llibres, molt popular, però escassament reconegut després de la guerra civil pel fet d'haver estat republicà.

En aquesta entrada trobareu la seva història, una de tantes vides que la Guerra Civil va trencar. Mai es podrà fer un recompte exacte de quant talent es va malaguanyar, de quantes oportunitats es van malmetre... I no sempre per la repressió física (la mort o l'empresonament), sinó també per la repressió econòmica, la marginació, el rebuig social...

La filla de Leandre Roig, Anna Roig Chavarria, conserva un àlbum fotogràfic familiar que és un autèntic tresor. I l'està compartint amb nosaltres i a diversos llocs de les xarxes socials que recuperen imatges de la història de Tortosa. Avui podem publicar aquesta, que correspon a una sortida a l'Ampolla que Leandre Roig va fer, amb una colla d'amics, el 16 de juliol de 1950. Era el dia de la Mare de Déu del Carme, festa local a qualsevol poble pescador i potser per això la petita decoració en aquest rafal o terrassa. Leandre Roig és el que està al mig dels asseguts de primer terme, amb gorra.

Les bicicletes en primer terme no ens haurien d'estranyar. El ciclisme era la gran afició esportiva de Leandre Roig durant els anys 40 i 50 del segle XX. En aquella època va fundar-se la Penya Ciclista Baix Ebre "Ja Arribarem", entitat a la qual Leandre Roig va estar molt vinculat fins que va emigrar a Suïssa el 1960.

El record de l'exalumne Leandre Roig Roig  
El record de l'exalumne Leandre Roig Roig (2)  
El record de l'exalumne Leandre Roig Roig (3)  
El record de l'exalumne Leandre Roig Roig (4) 
En record de l'exalumne Leandre Roig