dimecres, 15 de maig del 2013

L'actual escola compleix 25 anys (11)


Hi ha un grup de Facebook, anomenat Baix Ebre i Montsià Antic (cliqueu aquí per visitar-lo), que lidera l'antic alumne de la Mercè Joan Ramírez Montserrat. S'hi posa sobre la taula, digital, la recerca d'imatges antigues que realitzen diverses persones de les Terres de l'Ebre. Una feina tan de recollida i preservació, com de documentació, sovint gràcies al treball en xarxa dels qui pengen fotos i dels qui només les veuen, però poden aportar informació.

Gràcies al Joan Ramírez i a aquest grup de Facebook podem publicar sovint imatges que tenen a veure amb la història de l'escola de la Mercè. Com aquesta, una postal de principis del segle XX amb una vista parcial de Tortosa des de la Costa dels Capellans. Per nosaltres, la gràcia de la foto és que hi apareix, en una posició més o menys destacada, l'antiga fàbrica del gas de Tortosa, sobre la qual va construir-se, ara fa 25 anys, la nova escola de la Mercè.

Aquesta foto va ser feta per la Fotothipia Thomas, una empresa familiar barcelonina que es dedicava al negoci de les postals i que va estar activa fins als anys cinquanta del segle XX. Va ser fundada el 1880 per Josep Thomas i Bigas (Barcelona, 1853–Berna, Suïssa, 1910). L'arxiu històric de l'Institut d'Estudis Fotogràfics de Catalunya conserva actualment una col·lecció de 22.000 imatges, del període de màxima activitat de l'empresa (des de finals del segle XIX al primer terç del segle XX).

Els autors són molt diversos, ja que la Fotothipia Thomas comptava amb una xarxa de fotògrafs escampada per tot arreu. Això es devia al fet que el negoci de les postals comportava un seguiment exhaustiu de ciutats i poblacions de tot l'Estat espanyol i les mans del nucli familiar no donaven per a tot. La temàtica de la col·lecció està centrada en el paisatge i l'arquitectura. També feien reproduccions fotogràfiques d'obres d'art, com quadres i escultures.

Aquest intens seguiment permetia als fotògrafs de la Thomas obtenir imatges costumistes de valor documental, com és el cas d'aquesta foto de Tortosa. Potser la dona que apareix en primer terme no passava casualment per allí, però el que està clar és que fins i tot introduïda expressament a l'escena aporta moltes coses sobre com era la vida en aquella època.


Anteriors entrades
L'actual escola compleix 25 anys (10)
L'actual escola compleix 25 anys (9)
L'actual escola compleix 25 anys (8)
L'actual escola compleix 25 anys (7)
L'actual escola compleix 25 anys (6)
L'actual escola compleix 25 anys (5)
L'actual escola compleix 25 anys (4)
L'actual escola compleix 25 anys (3)
L'actual escola compleix 25 anys (2)
L'actual escola compleix 25 anys (1)