dimecres, 21 de gener del 2015

Una altra imatge de la fàbrica del gas de Tortosa, aquesta de 1960


Fa uns dies publicàvem una entrada (cliqueu aquí) amb una imatge de la desapareguda fàbrica del gas de Tortosa. Aquí en teniu una altra, feta l'any 1960 des d'un punt de vista molt semblant a l'anterior. No tenim identificada l'autor, però.

L'interès que té per nosaltres aquest antic recinte industrial és que en aquest espai s'hi acabaria edificant l'actual escola de la Mercè. Després de l'abandonament a correcuita de l'edifici del carrer Montcada, el novembre de 1982, i els cinc anys d'exili a diferents llocs, la Mercè recuperava al carrer Providència un espai propi, que obriria portes el setembre de 1987. I fins avui.

El valor d'aquestes imatges rau en el fet que pot veure's el relativament poc que ha canviat la configuració general del recinte, malgrat que les edificacions van ser substituïdes per la nova escola. Això sí, el mur perimetral i la rampa que puja cap a una mena de plaça, que avui és el pati, es perceben a simple vista.

A banda d'això, de les antigues instal·lacions industrials no se'n va conservar pràcticament res. Només l'estructura metàl·lica del gasòmetre. És el dipòsit que apareix al centre de la foto. Era un dipòsit que s'omplia de gas a pressió i regulava la distribució del gas ciutat produït. D'aquí el seu  nom. L'estructura metàl·lica es va preservar com a record i pot veure's vora el Portal de la Bassa, als contraforts del castell de la Suda.