diumenge, 26 d’abril del 2015

El pati del carrer de la Mercè, l'any 1912


L'edifici original de la Mercè va acollir les activitats més diverses i peculiars. En origen era un convent, el de l'Orde Mercedària, un gran casalici que va ser dedicat a escola, a partir de 1848, només en una de les seves parts. La resta, fins a la seva demolició el 1897, i la pròpia ala escolar, van tenir tota mena d'usos: des de parc de bombers a magatzem de queviures. També va ser teatre i en ocasions s'hi celebraven festivals solidaris. Potser no com el que avui considerem com a tals, però més aviat per la mena de causa.

És el cas d'aquesta imatge, a la qual ja ens vam referir en una ocasió anterior, fa més de tres anys. Correspon a una col·lecta de fons en favor de les tropes espanyaoles que lluitaven al Marroc, concretament a la campanya del Rif. La foto va fer-se al pati de la Mercè. Com que es tracta d'un retall de premsa, sense que s'hagi trobat la pàgina completa, hi havia dubtes sobre la datació exacta: l'exalumne Joan Ramírez Montserrat, que havia localitzat aquest material, no podia precisar si corresponien a 1912 o a 1920. Finalment, l'aparició d'un altre retall idèntic, on algú havia escrit a mà "Febrer 1912", va aclarir la qüestió.

El fotomuntatge és peculiar, amb la foto de qui era en aquella època president de la Creu Roja de Tortosa, Reinaldo de Brea. En el llenguatge més o menys florit de la premsa de principis del segle XX, s'informa que la "iniciadora" de la recol·lecta havia estat "doña Josefina Angela" i "demás distinguidas señoritas de la sociedad tortosina que cooperaron en tan humanitaria tarea".

És molt probable que la foto principal sigui del fotògraf tortosí Ramon Borrell Codorniu (1869-1948), ja que hi ha algun altre retall de premsa amb la mateixa imatge, però retallada, que apareix signada per ell.