dimecres, 12 de febrer del 2014

La portalada del carrer Montcada

I trastejant per Internet, hem trobat una imatge més, de les més característiques, de l'edifici del carrer Montcada que va acollir l'escola de la Mercè entre 1970 i 1982. Era la portalada de l'antic seminari, que va sobreviure a totes les remodelacions que va patir el casalici durant més de tres segles. També als danys que el conjunt va patir durant la guerra civil 1936-1939.

No tenim datada aquesta imatge, però està clar que ha de posterior, si més no, a l'any 1928, que es quan es va crear l'històric institut de Tortosa. En la foto de principis del segle XX que vam publicar en aquesta entrada, s'aprecia que el rètol que resa "Instituto Nacional de Enseñanza Media" no hi és al frontispici de la portalada. Però és més, la imatge és, en qualsevol cas, posterior a 1939, ja que l'adjectiu "Nacional" es va afegir a la denominació dels instituts de secundària durant el franquisme.

No ho distingim prou bé, atés que l'enquadrament de la foto està molt centrat en la portalada, però creiem que s'hi insinua l'estètica de la rehabilitació que va fer Regiones Devastadas entre 1953 i 1956 (l'edifici va estar abandonat catorze anys després de la guerra civil). I tampoc hi surt la tanca que es va instal·lar a la vorera durant els anys 70, quan l'edifici era escola de la Mercè per evitar que els alumnes sortíssim corrent directament al carrer: ja era una època en què, sense ser com ara, hi havia més trànsit rodat. És a dir, que molt probablement la imatge va captar-se dins del marge d'aquestes dues dècades.

L'emblemàtica portalada va desaparèixer quan l'edifici va ser enderrocat definitivament fa uns anys. Tenim entés que en el projecte d'edifici central de la Generalitat a les Terres de l'Ebre s'hi preveia recuperar-la d'alguna forma, com a record i testimoni històric. Però ja sabreu que aquest projecte es troba actualment aturat, a causa de la crisi i les retallades.