dimecres, 2 de maig del 2012

"Tresors bibliogràfics" trobats a la biblioteca de la Mercè (7)


Reprenem la publicació deles "joies bibliogràfiques" que s'han localitzat a la biblioteca de l'escola de la Mercè. A principis d'any vam delectar-nos amb autèntiques perles, sobretot llibres de l'època franquista, que avui no tenen cabuda en cap escola, però que tenen el valor de retratar una etapa històrica.

És per això, i no per consideracions pedagògiques, que s'han de conservar. I una contextualització que hi doni la perspectiva necessària. Perquè és bo que les joves generacions sàpiguen com era l'escola fins fa com qui diu quatre dies. Si no és per valorar més el que tenen, sí, si més no, perquè coneguin què s'han estalviat.

Un bon exemple d'això que diem és aquest "Manual Escolar de Educación Física", publicat l'any 1958, ni més ni menys que per la Delegación Nacional de Juventudes. És a dir, per la branca juvenil de l'anomenat Movimiento, el partit únic del franquisme, inscrustat a l'Administració pública com si fos un departament normal i corrent.

Eren altres èpoques, sí. Poques coses ho il·lustren tan clarament com un llibre que planteja exercicis físics únicament per a nois. El pròleg no pot ser més clar: "Pretende este Manual sentar un criterio de unidad en los planes de la educación física, y aspira a que el muchacho español practique, en razón de su edad, el mismo método".

I naturalment, no s'estan de dir que tot plegat és una eina d'adoctriament en determinada idea d'Espanya. La del règim de Franco, s'entén. Tampoc es que ho diguin explícitament, però s'entén prou, si més no per part de persones que no som tan grans, però que hem viscut com era aquella escola.

Volen "dejar constancia del reconocimiento de la Delegación Nacional de Juventudes hacia los Profesores de Educación física y Maestros de Primera Enseñanza, cuya silenciosa labor servida con ilusión, constancia y preparación técnica, comienza a dar en España los primeros frutos". La retòrica pot semblat inofensiva, però no ho eren en absolut les intencions.








Aquí trobareu les anteriors entrades dedicades a les "joies bibliogràfiques".

"Tresors bibliogràfics" trobats a la biblioteca de la Mercè (6) 
"Tresors bibliogràfics" trobats a la biblioteca de la Mercè (5)  
"Tresors bibliogràfics" trobats a la biblioteca de la Mercè (4) 
"Tresors bibliogràfics" trobats a la biblioteca de la Mercè (3)
"Tresors bibliogràfics" trobats a la biblioteca de la Mercè (2) 
"Tresors bibliogràfics" trobats a la biblioteca de la Mercè (1)