dilluns, 10 de març del 2014

La Mercè, a la premsa nacional de fa mig segle


Una escola amb una trajectòria tan prolongada com la de la Mercè deixa el seu rastre en els llibres d'història i en els mitjans de comunicació. Fins i tot, sent una escola com la nostra, modesta, l'escola dels pobres, que fins a data recent no ha estat revindicada públicament com es mereix. El rastre de la Mercè apareix fins i tot a la premsa nacional, amb motius d'esdeveniments peculiars, si més no des de la perspectiva actual, com el "Concurso nacional escolar de plantas y flores", que, en la seva vuitena edició, va celebrar-se l'any 1964.

Aquest concurs era organitzat pel Círculo Artístico de Tortosa. Escoles d'arreu de l'Estat espanyol competien per exhibir creacions florals. A la crònica de l'esdeveniment que publicava "La Vanguardia" l'1 de juliol, signada pel seu corresponsal, Josep Bayerri, llegim que en aquella edició van arribar plantes des d'una vintena de províncies, que s'exposaven a la plaça d'Espanya, amb força concurrència de públic.

El jurat va atorgar el primer premi de Tortosa a l'escola de Remolins; el segon, a l'escola Sant Rafael; i el tercer, a l'escola de la Mercè. Per aquest mateix ordre, van rebre els trofeus de la Dirección General de Enseñanza Primaria, de la Diputació de Tarragona i de l'Ajuntament de Tortosa. El lliurament dels guardons va fer-se en un acte a al sala de sessions del Palau municipal.

Potser des del punt de vista actual, notícies com aquestes són purament anecdòtiques. Però resulten il·lustratives de quina vida cultural existia oficialment durant la dictadura franquista. A més, és clar, de com escrivien, i per quins temes s'interessaven, els mitjans de comunicació en aquelles èpoques no tan remotes.