diumenge, 12 de juliol del 2015

Un anunci de setembre de 1915

El rastre documental de la Mercè arriba a molts llocs. També a les hemeroteques. Resulta curiós comprovar com la nostra escola era sovint notícia a causa de reparacions i obres diverses. No és estrany, però, considerant que fins que va gaudir d'un edifici construït de nou, ara farà 28 anys, sempre havia reutilitzat edificis anteriors, amb segles d'antiguitat.

Gràcies a Lluís Salamó, i per mediació de Joan Ramírez, podem reproduir aquest breu de premsa, publicat al "Diario de Tortosa" el 4 de setembre de 1915. La notícia es referia a uns treballs de pintura i emblanquinat que s'havien de fer a diferents estances de la Mercè. Sembla que l'Ajuntament tenia algun problema per adjudicar la feina, ja que una subhasta havia quedat deserta i, mitjançant aquest anunci, se'n convocava una altra.

El calendari "apretava", ja que corria el setembre i els treballs havien de quedar enllestirs com a molt tard el dia 14, evidentment per l'inici del curs escolar.

Ens diu el senyor Salamó: "Quan vaig localitzar aquesta notícia sobre el col·legi de la Mercè, vaig pensar immediatament a enviar-la. No és important, segons com es miri, però si més no és una curiositat i val la pena".

Que no dubti el nostre remitent que la informació podrà ser tot l'anecdòtica que es vulgui, però que aquí ja ens agrada recollir anècdotes i vivències. No pretenem ser historiadors, sinó recrear una memòria escolar. Si la cosa, a més, serveix per il·lustrar èpoques passades i conèixer millor com era Tortosa en altres moments de la història, doncs ja és insuperable... Moltes gràcies per l'aportació.