divendres, 17 d’agost del 2012

Els germans Roig Chavarría, als anys 40 i 50

La tortosina resident a Suïssa Anna Roig Chavarria ens fa arribar dos fotos dels seus germans, alumnes de la Mercè als anys 40 i 50. Bé, en el cas del seu germà Jordi Roig Chavarría, nascut l'any 1946 (i mort a Ginebra el 1981), tenim un dubte que ens agradaria aclarir. L'Anna no està segura que el seu germà anés a la Mercè i ens ha enviat una foto escolar per si nosaltres podíem confirmar-ho. La foto és aquesta.


El cas és que la foto és molt semblant a les que es feien al tombant dels anys 40 i 50 del segle passat. Fins i tot és del mateix fotògraf, Obiol, un retratista de Barcelona autor de les fotos escolars d'aquest període. Però l'escenografia de la foto ens ha sobtat i fins i tot desconcertat una mica. Perquè no en recordem cap altra, de les moltes que hem recollit, que sigui exactament com aquesta.

Pel que sabem de les fotos d'aquesta època, l'escenografia depenia de la tramoia que portava el fotògraf, que es completava segurament amb objectes de la pròpia escola. Per exemple, amb les guardioles del Domund que a la Mercè encara es conserven (vegeu aquesta entrada i aquesta). En tot cas, eren fotos idèntiques en les quals només canviava el protagonista. Per això, se'n conserven bastantes, una per alumne, i ens sobta no localitzar-ne cap altra com aquesta.

No és descartable en absolut que el fotògraf rendibilitzés el viatge a Tortosa des de Barcelona fent fotografies a diferents escoles. No en tenim confirmació, però ens sembla plausible. Això, evidentment, no ajuda a aclarir la qüestió, més aviat l'embolica. I és per aquest motiu que tant l'Anna Roig com nosaltres fem una crida als antics alumnes o a qualsevol persona que pugui tenir informació al respecte, que es posi en contacte amb nosaltres. Si sou antics alumnes de la Mercè, o familiars d'antics alumnes, i aquesta foto és com les que teniu a casa, feu-nos-ho saber. I si sou antics alumnes, o familiars d'antics alumnes, d'altres escoles tortosines i també us sona aquesta imatge, feu-nos-ho saber igualment.


Els germans Roig Chavarría són cinc. La més gran era Maribel, nascuda el 1943. La seva foto escolar és la que hi ha sobre aquestes línies. Creiem que no hi ha cap mena de dubte que la foto és de la Mercè. El "negret" de la dreta i la resta d'escenografia és la de tantes altres fotos d'aquells anys. Fins i tot el marc de cartró és igual que altres que hem tingut a les mans. Si us fixeu, la foto de Jordi, que era el segon germà, té un marc sensiblement diferent.

El tercer germà, nascut el 1956, és Antonio. I el 1958 van néixer els bessons Jesús i Anna. Ells ja van ser escolaritzats a Suïssa, ja que la família va emigrar al país helvètic el 1960. Els germans Roig Chavarría eren fills de Leandre Roig Roig, nascut a Tortosa el 1913 i alumne de la Mercè aquella dècada i part de la dècada següent. Leandre Roig va ser un home il·lustrat, molt popular a Tortosa no tant pel seu amor als llibres com per la seva afició al ciclisme, que va ser un republicà actiu, motiu pel qual no va ser mai reconegut després de la Guerra Civil. La família va emigrar a Suïssa buscant oportunitats, però Leandre va morir al cap de dos anys, víctima d'un càncer. Vam contribuir al seu record en aquesta entrada.