dimecres, 29 de juny del 2011

La lluita per la nova escola, als mitjans de comunicació locals

Us oferim aquí els retalls de premsa aportats per Carme Pla i Òscar Molina. Corresponen als setmanaris tortosins "Ebre-Informes" i "La Voz del Bajo Ebro", ja desapareguts arran de la transformació del primer en la capçalera "L'Ebre" i la posterior fusió de tots dos en l'actual "La Veu de l'Ebre".








Imatges de la lluita per la nova escola, anys vuitanta (2)

L'exalumna Carme Pla conserva moltes fotos i retalls de premsa relacionats amb la lluita que la Mercè va lliurar als anys vuitanta del segle passat per recuperar un espai propi, després de l'abandonament a correcuita, el Nadal de 1982, de l'edifici del carrer Montcada. A través del seu fill, Òscar Molina, ens ha fet arribar aquest material, perquè el poguessim digilitzar i conservar-lo. Aquí comencem a publicar algunes de les fotos. En entrades posteriors, trobareu molta més informació.

Joan Castellà, director de la Mercè (a l'esquerra de la imatge), amb el llavors ministre d'Educació, José María Maravall (al centre), i l'alcalde de Tortosa de l'època, Vicent Beguer (a la dreta). Darrera del ministre, amb ulleres, treu el cap Jaume Antich, diputat socialista al Congrés. Era el 5 de novembre de 1984.

 La primera d'un seguit de manifestacions diàries a la plaça de l'Ajuntament. Aquesta va ser el 18 de novembre de 1985.

I aquesta imatge correspon a la gran manifestació del 22 de novembre de 1985, amb més de 1.200 participants, que va tancar la tongada de manifestacions diàries començades uns dies abans.

Molts alumnes van assistir a la gran manifestació. També professors que es van destacar molt durant les mobilitzacions, com Joan Redó. També va tenir un paper molt actiu Agustí Subirats (vegeu aquesta entrada).

I els jubilats tortosins es van sumar a les protestes generals d'aquella època.