dijous, 27 de maig del 2010

El dia 5 celebrem el 7

 

El títol és un joc de paraules. S'acosta el 7 de juny, l'aniversari de la fundació de la Mercè, i el dissabte més proper per fer un petit acte de record és el dia 5. Desprès de la gran trobada d'ara fa dos anys, ens vam comprometre a fer alguna activitat anual al voltant del 7 de juny. L'any passat, no va ser per l'expectativa dels actes de la concessió de la Medalla d'Or de Tortosa a la Mercè, que desprès es va retardar uns quants mesos. Però enguany podrem reprendre aquell desig.

No es tracta d'organitzar una gran trobada. Això segurament només és possible cada deu anys, potser cada cinc. Trobades més petites, sí, amb la participació de tothom que en tingui ganes. I, per descomptat, com més trobades i més diversa sigui l'organització, millor.  I la commemoració del 7 de juny és un moment molt escaient per fer una petita retrobada al voltant de l'esperit de la Mercè.

Per això, l'Associació d'Exalumnes ha organitzat un acte a la Biblioteca Mercè Lleixà de Roquetes, on darrerament s'ha pogut visitar l'exposició "La Mercè. Una història en imatges", el recull de fotografies que va inaugurar-se a la Marcel·lí Domingo de Tortosa el dia de la Medalla d'Or.  El dia 5 de juny, l'exposició acaba el seu periple a Roquetes i aquell mateix dia, al vespre, ja es podrà visitar a la cafeteria L'Estudi de Tortosa, un espai que acull freqüents exposicions. En donarem més detalls d'aquí a uns dies.

Aprofitant el "relleu", farem un petit acte a la Biblioteca de Roquetes. Consistirà en una xerrada que explicarà les 20 imatges exposades, si més no fins on les hem pogut documentar, i també les anècdotes que hi ha al darrera de cada foto, inclosa la peripècia que ha significat localitzar-ne algunes. Acabarem l'acte amb un aperitiu, que patrocina el Bar-Restaurant La Plaça, de Campredó.

La Biblioteca de Roquetes és un espai magnífic, que compta amb una sala ideal per a aquesta activitat, que segurament molts coneixereu. És més, els que tingueu fills i vulgueu venir, recordeu que podeu deixar-los una estona a la sala de lectura de la Biblioteca, que compta fins i tot amb un espai per als més petits.

L'acte començarà a les 12 del migdia i és obert a tothom. Parleu-ne amb els exalumnes que conegueu i amb tothom que pugui estar-hi interessat. Creiem que valdrà la pena. Hi ha històries autènticament sucoses, que ens faran passar una bona estona.

Un llibre escolar d'altres èpoques


El Joan Otero ens fa arribar una altra joia. Un llibre escolar dels anys 40, que li ha arribat per conducte de l'ex-alumna Pepita Balagué. El llibre porta escrit el nom d'Ángeles Balagué, que deu ser la germana de la Pepita.

"Viajes por España" és un llibre escrit per Fernando Torres. Es tracta d'una exaltació de valors hispànics, en la línia de l'època, és a dir, els primers anys del franquisme. L'argument és senzill: un nen rep com a premi, per les notes i conducta, un viatge per totes les províncies espanyoles. I explica el periple en cartes a un amic Al final apareix també un resum de la història d'Espanya des dels seus inicis. Tot a l'estil i amb la retòrica que cal esperar de l'època ("el espíritu inmortal de una España magnífica"...). Ep, i amb el "certificat" de haver passat per la censura eclesiàstica.

L'exemplar que el Joan Otero ha escannejat porta, a més, el segell de la Llibreria López, del carrer Cruera de Tortosa.

Publiquem el material en diferents entrades, perquè la cosa no sigui gaire feixuga. Val la pena, de veritat.

Un llibre escolar d'altres èpoques (2)

Un llibre escolar d'altres èpoques (3)

Un llibre escolar d'altres èpoques (i 4)