dissabte, 13 de juliol del 2013

La Mercè provisional del curs 1939-140


Recentment, hem publicat alguns records gràfics dels diferents emplaçaments que, al llarg de la història, ha tingut l'escola de la Mercè. Però el record és incomplet si obviem la seu provisional que l'escola va tenir el curs 1939-1940, just acabar la Guerra Civil.

L'edifici de l'escola, situat al carrer Montcada, va patir danys en els anys de la contesa, tant a causa dels bombardeigs com del fet que Tortosa va ser front directe de guerra en els seus mesos finals. Per això, l'escola va romandre tancada durant el primer curs després del fi de la guerra i les classes van traslladar-se a un edifici del carrer Sant Felip Neri, el que es veu a la fotografia que encapçala aquesta entrada. És un edifici que, potser per miracle, va sobreviure intacte a la guerra i que ha sobreviscut també a la degradació del nucli antic de Tortosa...

En ocasions anteriors, havíem recollit històries del període 1936-1939, quan la guerra va alterar el funcionament normal de l'escola. Històries de la mestra Teresa Marro, que s'emportava les seves alumnes fora de la ciutat davant del risc de bombardeig. Eren històries de classes fetes a l'ombra de garrofers, cap a la zona del barranc del Rastre.

En aquesta entrada, recordàvem que les classes només es van reprendre a l'escola el curs 1940-1941. I que el curs 1939-1940 el casalici de la foto va ser usat com a escola. Va ser un any de batibull d'edats entremesclades, perquè la guerra havia desorganitzat tant la vida escolar com la vida de les famílies: hi havia infants que no van començar l'escola a l'edat reglamentària, altres que van deixar d'anar-hi durant un curs o dos i que es van reincorporar més grans del compte...

Curiosament, o potser no, aquella dura situació va crear uns vincles molt especials entre els alumnes que van patir tals circumstàncies. Especialment, entre les noies, que l'any 1990 van voler commemorar el 50è aniversari del retorn a l'escola i van aprofitar per retre un homenatge a Teresa Marro més informació aquí). El contacte entre elles, tot i que l'edat ja comença a pesar, s'ha mantingut i continuen fent trobades o assistint a moltes activitats que sorgeixen en el col·lectiu d'antics alumnes de la Mercè.

Tot i que va ser només un any, i de forma provisional, val la pena fixar aquest indret en el mapa de la nostra memòria.