dilluns, 4 de març del 2013

Ràpides notícies sobre la pissarra misteriosa


La xarxa funciona molt eficaçment i ens ajuda a aconseguir notícies sobre fotografies que no tenim documentades o sobre les quals ens queden dubtes. És el cas de la pissarra misteriosa que vam explicar en aquesta entrada de fa un parell de setmanes. L'antic alumne Joan Ramírez Montserrat s'ha posat en contacte amb nosaltres, via Facebook, per explicar-nos que l'aula en qüestió hauria de ser la que tenia com a professor habitual a don Máximo Barrachina. Una classe de nois, atés que estem parlant de la dècada de 1950 i en aquella època els alumnes no tan sols estaven separats per sexe, sinó també els professors (homes amb nois, dones amb noies), llevat del cas dels pàrvuls.

I si parlem de professors habituals és perquè els mestres ho eren d'un mateix curs durant molts anys, si no tota la vida: mestres com doña Pepita Sol van impartir quart de primària fins a tres generacions (àvies, mares i filles). És més, els cursos es feien, in saecula saeculorum, en les mateixes aules.

Joan Ramírez ens conta que la pissarra misteriosa deuria quedar tapiada per motiu d'algunes obres o altra causa, "perquè l'activitat a la classe de don Máximo va continuar uns quants anys més després de 1954". Recordeu que per aquesta pissarra el temps va aturar-se el 25 de febrer del 1954, data que hi figura i que es conservava, tal qual, mig segle després.

La qüestió del tapiament coincideix amb la versió que havíem recollit, farà uns tres anys, de boca d'antics alumnes. Unes fonts que potser tenien en l'oblit l'estampa de la classe i la pissarra, però que van quedar sorpresos fa una dècada, quan les obres d'enderroc del primitiu edifici Mercè, per construir-hi l'actual Biblioteca Marcel·lí Domingo, van fer reaparèixer la pissarra amagada.

No donem per tancada la recerca. Si teniu més informació sobre les peculiars circumstàncies d'aquesta història, feu-nos-les saber. Podeu deixar comentaris aquí mateix, o a qualsevol dels grups de Facebook que parlen de la Mercè. També podeu enviar un correu a info@consultoralocal.com.