divendres, 15 de maig del 2015

Les obres de l'edifici del carrer Montcada, entre 1953 i 1956


Aquesta imatge del pati del carrer Montcada ja ens sonarà més als antics alumnes de la Mercè que vam passar els nostres anys d'escola, si més no en part, a l'antic Seminari i antic Institut. La foto correspon a les obres de resconstrucció de l'edifici que es van fer entre 1953 i 1956, després dels grans danys que el casalici va patir durant la Guerra Civil.

Aquestes obres van canviar força l'apariència de l'edifici, sobretot la del pati interior. Per exemple, van introduir les característiques galeries que donaven accès a les aules i que abans de la remodelació no existien, com pot veure's a fotos anteriors, algunes de les quals hem publicat recentment aquí al bloc.

Com a element especialment destacable d'aquesta imatge, a l'angle superior dret es pot veure la torre de l'església de l'antic Seminari. N'hem parlat també moltes vegades. Era el temple més gran de Tortosa, després de la Catedral, i les destrosses que va patir durant la Guerra Civil (tant per la crema d'esglésies del 1936, com pels bombardeigs posteriors) van ser de molta entitat. Tant, que Regiones Devastadas va decidir no reparar-los. Després d'una neteja d'enderrocs al poc d'acabar la guerra, el temple va ser abandonat i no va ser inclòs en les obres de reconstrucció del conjunt.

Les seves restes van sobreviure un temps a les obres d'aquesta foto, fins que al final van ser enderrocades per habilitar-hi una pista poliesportiva. Una pista que també els antics alumnes de la Mercè del període 1970-1982 recordem, ja que era el pati dels més grans, a més dels usos esportius.

La fotografia prové del llibre "L'Institut de Batxillerat de Tortosa", publicat per l'Institut "Joaquín Bau" el 1982 i del qual en va ser l'historiador  Ramon Miravall Dolç (Roquetes, 1940), tal com explicàvem en aquesta entrada anterior. Com de costum, publiquem aquesta mena d'imatges que no corresponen estrictament a la història de la Mercè per l'interés que pensem que tenen per tots nosaltres els espais que, en un moment o altre de la història, han acollit la nostra escola.