dimecres, 6 de gener del 2016

L'edifici del carrer Montcada, en una imatge de cap a 1997


Joan Otero Roselló, col·laborador habitual del bloc, ens fa arribar una fotografia molt interessant. És uan vista general de Tortosa, feta des de l'Hospital Verge de la Cinta, però en el primer terme de la qual s'hi veu l'edifici de la Mercè del carrer Montcada. Joan Otero ens comenta que ha trobat aquesta imatge en un llibret de pregàries editat pel conegut capellà tortosí mossèn Ripollés.

També ens apunta una possible datació de la imatge: cap al 1997. La data de l'edició del llibre és una informació relativa, ja que la foto podria ser anterior. Però la informació del Joan ens sembla coherent. Si us fixeu, a la Catedral ja s'hi havien retirat les teulades que, des del segle XVIII, havien donat un toc característic a la coberta del temple. Aquella intervenció, que va realitzar-se no sense una certa polèmica, va realitzar-se precisament el 1997: per tant, la foto no pot ser anterior.

Però és obvi que el gran atractiu d'aquesta foto és recuperar l'estampa de l'edifici que havia acollit la Mercè entre 1970 i 1982, quan va ser evacuat i tancat pel seu estat ruinós. En el moment que algú va captar aquesta imatge, portava 15 anys abandonat, però encara es pot apreciar l'esplendor que havia tingut: un dels edificis més grans del nucli antic de Tortosa, i això que faltava la mola de l'església que va ser enderrocada després dels danys soferts durant la guerra civil i que havia estat la més gran de Tortosa després de la Catedral. Aquí en podeu veure una imatge exterior, des del carrer Montcada, anterior a la guerra. I aquí, com va quedar després de la guerra.

Aquest gran casalici havia construït al segle XVII, com a convent dels jesuïtes. Al llarg de la seva història va ser transformat i reformat en diverses ocasions. Després de l'expulsió dels jesuïtes, va ser usat com a seminari diocesà i, posteriorment, com a institut de batxillerat. La Mercè hi va arribat de rebot, quan el seu edifici original, al carrer del mateix nom, va ser evacuat pretextant una pretesa ruïna, i quan l'institut s'havia traslladat poc abans a Ferreries.

Un altre fet d'interès de la foto és que podem veure com va ser l'edificació a partir de 1956, un cop van acabar les obres que hi va fer la direcció general de Regiones Devastadas, per reparar definitivament els importants danys de la guerra civil i que encara s'arrossegaven dècada i mitja després. La veritat és que l'actuació no va ser una simple reparació o restauració, sinó que va canviar a fons la fesomia de l'edifici. Un dels trets més característics del projecte va ser la nova imatge del pati central, amb unes noves galeries obertes per accedir a les aules. Aquí podeu veure una foto de quan s'estaven construint aquestes galeries. Així era el pati abans de les obres.