dilluns, 24 d’agost del 2015

Més d'una Mercè en una foto


Fa uns dies vam ser al Castell de la Suda de Tortosa i vam fer aquesta foto. En primer terme hi apareix l'actual Biblioteca Marcel·lí Domingo, que s'aixeca al primer espai que va ocupar l'escola de la Mercè. A l'antic convent de la Mercè, que va donar nom, a més, al carrer.

Però, a més, en aquesta imatge pot veure's, en segon terme, el buit existent en el lloc on la Mercè va tenir la segona casa. És a dir, l'espai del carrer Montcada on va existir un convent jesuïta convertit després en seminari i usat també com a institut de batxillerat.

Ens va fer gràcia veure que en una sola foto podia veure's més d'una Mercè. En realitat, per poc no hi apareix l'edifici del carrer Sant Felip Neri que va acollir provisionalment la nostra escola durant el curs 1939-1940, ja que la Mercè havia patit danys durant la Guerra Civil que s'estaven reparant. Aquesta casa ha fet la mort del poll, com tantes altres al nucli antic de Tortosa, ensulsiada internament el 26 d'agost de 2014 (més informació aquí).

Amb aquell ensorrament, l'enèsim, va apagar-se una mica més l'esplendor que havia tingut el nucli antic de Tortosa. També s'apagava un episodi de la història de la nostra escola, que si bé va ser molt breu, va coincidir amb una època especialment dura i complicada, de la qual la Mercè, com en altres casos, va aconseguir sobreviure.

No tenim prou càmera com per aconseguir una panoràmica en la qual es vegi també l'actual Mercè del carrer de la Providència, tot i que farem una prova tècnica properament. En tot cas, ens va semblar que aquesta foto valia la pena fer-la i compartir-la.