dimecres, 20 de maig del 2015

El quadern escolar de Juanita Lleixà, als anys 50


Als anys 50 del segle passat (sembla ser que també en anys anteriors) eren habituals els diaris escolars. Era una mena de monumental calaix de sastre de continguts de totes les matèries, elaborats durant el curs i posats en net i en bonic. Avui en diem dossiers, però malgrat les possibilitats tècniques actuals, i la seva accessibilitat fins i tot per als nens petits, no tenen el preciosisme d'aquests increïbles àlbums. És veritat que importava més la bona cal·ligrafia que el contingut...

Aquest Diari és el de l'antiga alumna Juanita Lleixà Andreu, que si no anem errats ha de ser de la generació dels nascuts el 1943. És del curs 1955-1956. Ens arriba a través de Joan Otero Roselló, col·laborador freqüent del bloc, que hi ha pogut accedir gràcies al fet que treballa amb una filla de la Juanita. Tenim algunes imatges més, que anirem publicant en posteriors entrades. El Joan Otero ha estat digitalitzant totes les pàgines del Diari, que són 360, però amb moltes dificultats, perquè moltes estan enganxades i no s'obren fàcilment.

Fa molt, en els primers temps del bloc, ja vam parlar de Juanita Lleixà. Va ser en aquesta entrada, publicada per Neus Roig. Incloïa una foto de la Juanita, llegint un poema a l'homenatge a doña Carmen Martorell, històrica mestra i directora de la Mercè. L'homenatge va celebrar-se durant el curs 1957-1958, a la sala d'actes del Patronat Escolar Obrer de la Sagrada Família, amb motiu de la seva jubilació.