dilluns, 9 de febrer del 2015

El solar del carrer Montcada: com canvien les coses


Aquesta imatge prové de l'època que l'edifici de la Mercè del carrer Montcada (antic institut i antic seminari) ja havia estat enderrocat, va ser l'any 2002, però encara no s'hi havia començat a fer res. A la foto poden veure's les restes arqueològiques que van aparèixer quan es va començar a excavar, ja fa sis o set anys, per fer-hi l'aparcament soterreni, operatiu des d'aquest passat desembre.

No és una foto extraordinària, però ens permet comprovar com canvien les coses. Ja no pel pas del temps, que també, com al nucli antic de Tortosa des que va començar a ser abandonat als anys 80 del segle XX. O del poc que canvien, segons com ho mirem. Si veiem aquesta altra foto, molt més recent, de l'any 2013, i feta des d'una perspectiva una mica més baixa, s'aprecia que al solar ja s'hi havien fet obres, però que en l'entorn potser el principal canvi era la recuperació de l'església de Sant Antoni.


Ara, si tirem enrera el rellotge, el resultat també és molt suggerent. La Tortosa actual, en aquest punt, ha canviat moltíssim en relació a la primera dècada del segle XX, de quan és aquesta foto que va editar-se com a postal publicitària.


Tot plegat també que ens confirma que el barri de Santa Clara, o el cim del turó de Sant Francesc, on hi ha avui l'Hospital Verge de la Cinta, han estat sempre unes fantàstiques talaies sobre la ciutat, amb unes possibilitats fotogràfiques molt interessants.