dilluns, 13 d’agost del 2012

Nova enquesta. Ara sobre la taxa per portar la carmanyola a l'escola

Avui pengem una nova enquesta, sobre un tema que aixeca polèmica i que continuarà portant cua si no canvien les coses. És la idea del govern català, calcalda d'immediat per altres governs autonòmics, d'implantar una taxa als alumnes que portin a l'escola el dinar de casa. Una taxa que s'ha xifrat provisionalment en uns tres euros.

La crisi estreny molt les economies familiars. I hi ha famílies que no poden prescindir de deixar els fills al migdia a l'escola, però que no poden afrontar el cost del menjador. La solució per a molts ha estat la carmanyola. De vegades, un entrepà, però no per raons econòmiques, sinó perquè és més fàcil de transportar i d'usar que la "fiambrera" o el "tupper".

Ara, l'Administració es planteja que aquestes famílies alguna cosa haurien de pagar. Al·lega el govern que hi ha uns costos que s'han de cobrir. I citen tant els monitors que atenen els alumnes durant la pausa del migdia, perquè el dinar per ell mateix és només una part d'aquest temps, com el fet de disposar de microones per escalfar el menjar o fins i tot d'algun element de refrigeració perquè el menjar es conservi en les condicions adequades.

I sí, plantejat d'aquesta forma sembla raonable i tot. Però la polèmica ha saltat perquè també fa la impressió que es penalitza famílies que ja ho estan passat prou malament. Això, en un marc en què les mesures recaptatòries, que són l'altra cara de les retallades, no gaudeixin de la millor premsa, per molt que puguin raonar-se o argumentar-se.

Si em permeteu una opinió personal, a mi em fa mala espina haver constatat que les ovacions a aquesta mesura vinguin principalment dels subministradors de material d'hosteleria, que es deuen imaginar que vendran microones i neveres a centenars.

Com de costum, aquesta enquesta no té pretensions científiques. És més, per la seva brevetat no permet excessius matisos. Per això us convidem a deixar comentaris a aquesta entrada si voleu manifestar la vostra opinió més enllà de les opcions de vot del sondeig.