dilluns, 29 de juliol del 2013

El certificat d'estudis primaris de l'any 1959


Joan Ramírez Montserrat ens fa a mans el seu certificat d'estudis primaris. Només cal fer-li una ullada per comprovar que va ser expedit en plena època franquista. La simbologia no pot ser més evident. la data tampoc enganya: el 10 de juliol de 1959. Joan Ramírez és de la generació del 1946 i va completar l'ensenyament primari, en una època en al qual als 10 anys uns alumnes tiraven cap al Batxillerat i els altres, acabaven la primària, sense possibilitat d'enganxar-se després a l'educació superior... Coses d'aquells temps.

Eren també èpoques de les ara reinventades revàlides. Els estudiants havien de sotmetre's a un examen final i aprovar-lo per aconseguir el títol. Joan Ramírez ens ha explicat que la seva revàlida va fer-se a la classe de les noies de donya Pepita Sol. Evidentment per l'any a l'edifici del carrer de la Mercè. "Recordo que va ser un examen bastant complert pel que eren els estudis de l'època, que feiem només amb un llibre", ens ha contat el Joan. "Però l'única prova que recordo", afegeix, "és la de dibuix linial: em van fer dibuixar una el·lipse i un oval".

Els exàmens els feien mestres vinguts de fora de l'escola. Era el normal i encara es fa ara amb les proves de nivell o la selectivitat. Era la garantia que els mestres no escombrarien cap a casa, sobrepuntuant els seus propis alumnes. En el cas que ens ocupa, això explica que la diligència d'expedició del títol, que veieu baix de tot, estigui signada a Tarragona (era el normal per l'estructura provincial), però amb el segell de la inspecció d'ensenyament de la zona de Valls i del Vendrell.