dijous, 30 de setembre del 2010

Resultats de l'enquesta sobre el nou calendari escolar

L'enquesta sobre el nou calendari escolar que ha començat aquest curs ha quedat tancada. Preguntàvem que us semblava el canvi de dates, sobretot pel que fa a l'inici, i el resultat ha estat el següent:

13%

Malament 27%


Està bé començar abans, però la setmana de mig curs és un problema per a les famílies (45%)

A Tortosa perjudica les festes de la Cinta (36%)


Ja comprovareu que els tants per cent no sumen 100, però és que, a banda que aquest sistema d'enquestes no treu decimals, la possibilitat de votar per més d'una resposta sembla que treu de polleguera a Blogger i li fa fer coses rares. Si la cosa marxa d'un o dos punts, segurament no passa res, però aquesta vegada ens ha marxat de molt. Potser cal deixar les enquestes amb una sola possibilitat de resposta, tot i que sempre ens ha semblat que contestar tan escuetament era no tenir en compte tots els possibles factors i matisos d'una situació.

El que està clar, en tot cas, és que el tema de la famosa "setmana blanca" aixeca inquietud entre tots els que som pares de família. Ens sembla bé que el curs arrenqui aviat, però aquesta setmana de vacances incrustada entre Nadal i Setmana Santa pot acabar esdevenint un autèntic problema per a molts. Ja sabem que l'escola no és un aparcament de criatures, però és important tenir en compte que conciliar la vida laboral i la familiar no és precisament senzill.

Moltes persones, simplement, no poden combinar-se fer una setmana de vacances coincident amb la dels fills. Hi ha països on la fórmula està molt arrelada i fins i tot és popular, perquè la legislació laboral també ho preveu i ho facilita. Ara, aquí, ens diuen que si els ajuntaments o les Ampes organitzen activitats, doncs que l'escola podrà estar oberta per atendre qui ho necessiti. Però ni aquestes activitats seran gratuïtes ni se n'organitzaran a tot arreu.

En definitiva, ja sabem que tenir fills és una opció lliure, però després no ens queixem de la caiguda de la natalitat.

Hi ha un segon problema que alarma als visitants d'aquest bloc. El nou calendari escolar toca de ple les festes de la Cinta. Enguany, les escoles tortosines han jugat amb la festa local del dilluns de la Cinta i amb un dia dels de lliure disposició del divendres següent, per aconseguir un resultat el més semblant possible als cursos anteriors, quan totes les festes majors queien dins del període de vacances.

La veritat és que és un problema de mala solució. Però si em permeteu una opinió personal, potser el calendari escolar ha acabar de posar en crisi un model de festes de la Cinta que necessita, i de fa anys, un profund canvi. No porto més enllà aquesta opinió, perquè entre altres motius ni visc a Tortosa ni tinc la fórmula. Però potser val la pena pensar-s'ho també.