dissabte, 16 de febrer del 2013

Una pissarra "misteriosa" al carrer de la Mercè


Avui recuperem una imatge certament curiosa. L'adjectiu de "misteriosa" del titular és prou apropiat. Una pissarra que té escrita la data del 25 de febrer del 1954, que havia estat oculta un munt d'anys i que va "reaparèixer" ara farà uns deu anys, quan va enderrocar-se l'edifici original de la Mercè per construir-hi la nova Biblioteca Marcel·lí Domingo.

Ens ha fet arribar aquestes fotos Joan Otero, que les ha rebut de Batiste Pla. És evident que, amb motiu d'alguna reforma que es faria a l'edifici del carrer de la Mercè, la pissarra va quedar "tapiada". No tenim notícies d'aquestes obres, tot i que ja havíem vist alguna foto semblant a aquestes, feta també quan l'enderroc definitiu de l'edifici.

Del que no queda cap dubte és que els escrits que van quedar a la pissarra eren d'una escola de la dictadura franquista. El "Viva Cristo Rey" i el "Arriba España" de l'encapçalament no poden ser més clars.  I el text principal, que explica la salvació de Moisès de les aigües del riu Nil, l'alliberament del poble d'Israel, el seu pelegrinatge pel desert del Sinaí o les plagues biblíques, ens indica també quina "música" era la predominant a l'època. Les operacions matemàtiques de la dreta de la pissarra gairebé ens inspiren pena, veure's mesclades amb la cantarella d'un règim polític autoritari i "nacionalcatolocista", les pobres...