dissabte, 5 de febrer del 2011

L'exalumne Francesc Ferrer, nou delegat territorial de Cultura a les Terres de l'Ebre

 Foto escolar, l'any 1953.

 Dijous Gras de 1969. Excursió d'alumnes de primer i segon, 
probablement al Castell de Tenasses. Paco Ferrer és un dels
mestres (el del centre, si la vista no ens enganya).


Francesc Ferrer, tal com és avui.


Francesc Ferrer Celma ha estat nomenat delegat territorial del departament de Cultura de la Generalitat a les Terres de l'Ebre. Es dóna el cas que Francesc és exalumne de la Mercè, i d'aquí aquesta entrada, perquè no ens sembla malament, sense desmerèixer ningú, destacar les consecucions personals especialment remarcables (que poden ser polítiques, però també professionals, artístiques...) dels antics alumnes. És una forma de revindicar el capital humà que sortia de la Mercè.

La de Francesc Ferrer és una vida lligada al món de l'ensenyament i, molt especialment, a la nostra escola. No únicament per haver-ne estat alumne, sinó també per haver-ne estat mestre i psicòleg en diferents etapes de la seva trajectòria professional. Ell mateix ho va explicar l'1 de juny de 2008 en aquesta entrada. Aquest cap de setmana hem contactat amb ell via Facebook i ens ha recordat els principals trets d'aquesta vinculació.

Francesc va ser alumne de la Mercè entre 1952-1959. La foto que encapçala aquestes línies li van fer l'any 1953. Era el dia del Domund i el "xinet" presidia aquell any la taula. Per cert, una peça que, junt amb el "negrito", encara es conserven a l'escola i que tenen un valor sentimental enorme per a moltes generacions d'antics alumnes.

Però Francesc va tornar a la Mercè a exercir com a mestre des del curs 1968-1969 fins l'any 1971. D'aquesta època és la foto en blanc i negre d'aquesta entrada. Correspon a una sortida de Dijous Gras, probablement al Castell de Tenasses, amb alumnes de primer i segon. Francesc (o Paco, com el coneix molta gent) va tornar encara a la Mercè, com a psicòleg, entre 1977 i 1980. Molts el recordem per les entrevistes que ens feia als alumnes de 8è, per tal d'orientar-nos sobre quines podien ser les nostres millors opcions al deixar l'escola. Si no m'erro, les entrevistes es feien a un despatx del primer pis de l'edifici del carrer Montcada, a un passadís que portava a la porta de la "Sección Femenina". Eren altres temps.

A partir de 1980, Paco va exercir diferents càrrecs al departament d'Ensenyament, entre ells el d'inspector. I ha tingut també una trajectòria política, tot sent regidor de l'Ajuntament de Tortosa i delegat territorial d'Ensenyament des que es van crear les delegacions a les Terres de l'Ebre, el 2001, fins al 2003.

Francesc sent tant La Mercè que explica la seva vinculació definint-se fins i tot com a "mestre consort". Efectivament, està casat amb "doña" Sole, mestra que va estar en actiu a l'escola fins que es va jubilar el 2007. Tots dos van assistir a la gran trobada d'exalumnes del 7 de juny de 2008.


Només ens resta felicitar el Francesc pel nomenament i encoratjar-lo a treballar de valent. La situació, més enllà de sigles polítiques, ho requereix.