divendres, 2 de maig del 2014

Acabem d'identificar tots els mestres de la foto dels anys 70


Reprenem una història que vam explicar fa unes setmanes, i de la qual quedava un serrell per tancar. A la foto dels mestres dels anys 70, quan la Mercè estava al carrer Montcada, ens faltava acabar d'identificar la mestra que apareixia en tercer lloc per l'esquerra. A través de l'antiga alumna Pilar Lalana i de la mestra Hermínia Sabaté, que surt la segona per l'esquerra, sabem que aquesta mestra es deia Pepita i era de Burgos (en aquesta entrada en trobareu més detalls).

Però ara podem informar que es tracta de Pepita Rodríguez. Ho hem sabut per conducte de Joan Otero Roselló, col·laborador del bloc des dels primers temps, tot i no haver estat alumne de la nostra escola. Joan Otero ens ha proporcionat un parell de documents gràfics de la família de la mestra Pilar Pijoan, que a la foto surt en vuitè lloc per l'esquerra (amb un jersei de coll alt de color vermell). Pilar Pijoan va morir fa pocs anys i la seva família conserva divers material gràfic.

Un dels dos documents és la foto, que Joan ha pogut escannejar des de la imatge original en paper. L'altre document és aquest, una llista escrita al revers amb el nom de tots els que hi surten:


La pràctica d'anotar noms i altres dades en el revers de les fotos no era infreqüent en les èpoques de les imatges en paper. Era un sistema "bueno, bonito y barato" de documentar el record. Agraim a Joan Otero aquesta aportació, que ens permet tancar el cercle d'aquesta història.