divendres, 17 de febrer del 2012

"Tresors bibliogràfics" trobats a la biblioteca de la Mercè (5)


Els que passem dels quaranta anys recordarem segurament els llibres de religió que usàvem a l'escola. L'assignatura era, a diferència d'avui, obligatòria i s'impartia amb el suport d'un "Catecismo escolar", que editava als anys setanta del segle passat la "Comisión de Enseñanza" de la Conferència Episcopal espanyola. La característica més visible d'aquests llibres era que tenien un disseny exterior idèntic, que només es diferenciava en el color de les tapes, un per cada curs, i un número que corresponia també a cada nivell de l'antiga EGB.

L'interior era molt més variat, tot i compartir un cert patró de disseny. Sovintejaven les il·lustracions, que experimentaven una evolució a mesura que s'anaven passant els cursos. Els dibuixos infantils inicials deixaven pas a reproduccions d'obres pictòriques de temàtica religiosa, com en el cas que il·lustra aquesta entrada, un quadre del Greco conservat al Museu del Prado. Aquesta mateixa pintura havia il·lustrat la portada d'anteriors edicions del Catecisme escolar.

Ens consta que, com molts altres materials bibliogràfics d'aquells anys, se'n poden trobar a Internet, on es venen a bons preus. Fins i tot és possible comprar-ne un lot sencer i en alguns casos s'ofereixen nous a estrenar. A la biblioteca de la Mercè se n'ha conservat un exemplar, concretament un de sisè d'EGB. Pertanyia a l'alumna Josefina Melero Martínez (el nom apareix manuscrit a l'interior). L'exalumna Cinta March ens ha informat que la Josefina va ser companya de classe seva, raó per la qual aquesta deu ser de l'any 1968.