diumenge, 3 de novembre del 2013

Una imatge de l'exili al Seminari (1986)

Ara fa uns dies, l'antiga alumna Pili Muñoz Nieto ens feia arribar dos imatges molt buscades de la inauguració de l'actual edifici de l'escola de la Mercè, al carrer Providència de Tortosa. Eren fotos de les danses tradicionals tortosines que van ballar-se en aquell acte, que algunes persones demanaven pel Facebook des de feia temps (podeu veure les corresponents entrades clicant aquí i aquí).

Però Pili Muñoz ens ha enviat una altra foto, un d'aquells documents valuosos de la història de la Mercè. És una imatge dels anys trists de l'exili, de l'anomenada Generació de les Caragoles. Concretament, feta al pati del Seminari de Tortosa, edifici on va fer cap una part de l'alumnat de la Mercè, quan l'edifici del carrer Montcada va ser abandonat a correcuita a finals del 1982.


La Pili és de la generació dels nascuts l'any 1972, una de les generacions que va patir aquell periple que semblava inacabable per mitja Tortosa. Ens explica que la foto que ha recuperat deu ser de l'any 1986. A banda d'ella mateixa, hi surten Marta Ferrando, José Antonio Cano, Yolanda Pla, M. Pilar Pla, Cristina Arrufat, Joan Ernest Redó, les germanes Guasch i dos noies que identifica (sense cognoms) com a Carlota i Cinta.

Però a més a més, a la foto apareixen dos mestres històriques de la Mercè. Una, Montserrat Viladrich Martorell, última representant d'una nissaga de mestres que va treballar durant la major part del segle XX a la nostra escola. Donya Montse va ser una mestra especialment estimada per moltes generacions d'antics alumnes. Una mestra de les d'abans, però a la vegada molt "moderna", que animava les classes amb tot d'experiències personals: les seves visites a Londres eren argument freqüent de les classes d'anglès que impartia.

L'altra mestra és Eva Morelló Culubret, que va viure l'època de les caragoles i va continuar a l'escola al carrer Providència, fins a la seva jubilació fa uns deu anys. Donya Eva va recollir molt material gràfic dels seus anys a la Mercè. En vam publicar algunes mostres aquí i aquí. Tot i que no apareix a la foto, recordeu que l'Eva Morelló és inseparable d'una altra mestra de la mateixa època, Joana Querol Beltrán. Sempre les veureu juntes pel carrer i a molts actes culturals que es fan a Tortosa. Com ens recorda la Pili Muñoz, "les veig a vegades passejant pel carrer Sant Blai i aquella zona. Quan veus els mestres que tenies de petit et dóna alegria, no com abans...".