dimarts, 28 de febrer del 2012

"Tresors bibliogràfics" trobats a la biblioteca de la Mercè (6)

Fins ara us havíem mostrat unes quantes "joies franquistes" que havien sobreviscut a la biblioteca de la Mercè. Però a l'escola s'havien conservat uns pocs exemplars de la celebèrrima Biblioteca Patufet, una col·lecció de literatura infantil que va arrencar l'any 1907 i va publicar 72 títols fins al 1938. La dictadura va impedir la continuïtat de la col·lecció, però no així de les reedicions: se'n van fer algunes als 40, de forma clandestina, i el 1982 es van editar algunes de les obres que Josep Maria Folch i Torres havia publicat a la col·lecció original. Durant la dictadura, a més, es van publicar algunes traduccions al castellà.

La Biblioteca Patufet va ser un intent seriós i reeixit de publicar literatura en català adreçada als joves. El més conegut dels autors de la col·lecció va ser Folch i Torres (Barcelona, 1880-1950), que signa 61 de les 72 edicions, però altres escriptors van publicar-hi també la seva obra: M. Marinel·lo, J. Morató, E. de Fuentes, P. Creuet, R. Suriñach Baell o P. Prat Gaballí. Entre els títols n'hi ha de mítics, com "Les aventures extraordinàries d'en Massagran", novel·la que Folch i Torres va publicar el 1910. En moltes ocasions no eren relats originals, sinó contalles tradicionals que els autors adaptaven.

A la biblioteca de la Mercè s'han conservat dos títols, "Per les terres roges" i "L'infant de la diligència". Tots són de Folch i Torres. Van publicar-se l'any 1935, amb il·lustracions de J. Llaverias. L'editor va ser Josep  Baguñá i el distribuidor un altre clàssic llibresc, "Hogar del libro, SA". Les tapes de color roig van ser la senya d'identitat de la col·lecció durant els anys 30. Tot i que la Biblioteca Patufet va tenir més de mitja dotzena de formats i dissenys, potser el més conegut és aquest de tapes vermelles.