dimarts, 30 de desembre del 2014

La Mercè original, des del carrer del Vall a partir dels anys 70


Aquesta és una imatge del passat de la Mercè que hem trobat trastejant per Internet. No tenim referències sobre l'autor i molt escasses sobre la seva procedència. Si algú en té més informació, ja sap. Nosaltres sempre intentem documentar i datar les imatges que publiquem, fins on ens és possible. Però no som historiadors i el nostre projecte més aviat reconstrueix coses a partir de la col·laboració de diferents persones, tant antics alumnes de la Mercè com de persones que no ho són.

Com podeu comprovar és una imatge de la part posterior de l'edifici original de la Mercè. És a dir de la façana posterior, al carrer del Vall. No tenim tampoc una datació precisa, però ha de ser posterior a l'any 1972. Aquell any, concretament el 3 de novembre, es va inaugurar la caserna de la Policia Armada que es va habilitat a l'escola, un cop abandonat l'edifici prop de dos anys abans per una pretesa ruïna. La porta de fusta que s'hi veu no existia originalment, sinó que va ser una entrada de vehicles que es va obrir per introduir a l'antic pati els vehicles policials. Ens ho ha explicat l'antic alumne Joan Ramírez Montserrat.

De la resta d'elements de la imatge, pensem que la foto, efectivament, ha de ser d'aquella dècada dels 70 o potser de la posterior. Tot i que els vehicles puguin semblar més moderns, la referència tampoc és clara. I una consideració tècnica. El color d'aquesta imatge ens recorda molt el que tenien les fotos en color d'aquella època, molt particularment les fetes per aficionats. Un color poc viu, apagat, fins i tot fred. I no tant fruit de la càmera, com dels revelats i la qualitat del paper fotogràfic. En tot cas, això és una hipòtesi tècnica que fem per intentar situar cronològicament la imatge.