divendres, 21 de juliol del 2017

Inaugurat el Guggenheim tortosí: la Mercè forma part de la història d'aquest espai


Aquest divendres 21 de juliol de 2017 ha estat inaugurat oficialment l’edifici que concentra els principals serveis territorials de la Generalitat a les Terres de l’Ebre. És a Tortosa, al carrer Montcada, en un espai amb molta història. Al segle XVII s’hi va construir un gran convent, de l’ordre jesuïta, que després esdevindria seminari i institut de Batxillerat. Molt malmés durant la guerra civil i reconstruït a la postguerra amb l’inefable estil de Regiones Devastadas, acabaria acollint l’escola de la Mercè entre 1970 i 1982. És a dir, des de la precipitada i sospitosa declaració de ruïna de l’edifici original, al carrer de la Mercè, a una no menys urgent evacuació del casalici del carrer Montcada. Va ser enderrocat després de dues dècades abandonat.

Ens hem fet ressó d’aquesta obra des de fa molt pel vincle que la Mercè ha tingut amb aquest indret de Tortosa. Sobretot pel que representa per a diverses generacions d’antics alumnes, moltes de les quals de les més actives en tot això que s’ha anomenat l’esperit de la Mercè. I ara toca tancar aquesta crònica explicant que l’edifici de la Generalitat, l’anomenada seu de seus, ja funciona plenament.

També per recordar que el recinte acull un element molt característic del casalici desaparegut: la porta principal del carrer Montcada, actualment reconstruïda a la banda oposada. Es pot veure, de fons, a la foto dels actes inaugurals. Algú la va guardar, oportunament desmuntada, quan va ser enderrocat l’edifici i, per això, avui en podem tornar a gaudir. No sense alguna polèmica, com les moltes que han envoltat un edifici d’estètica molt moderna que mai no ha agradat tothom, per no parlar dels retards i retallades en el projecte inicial, causats per la crisi. Tot això és ara també història. Qui sap si quan haguem d’anar a fer algun tràmit o gestió, no hi notarem alguna vibració o tindrem alguna sensació suspesa en el temps durant anys...