dissabte, 1 de novembre del 2014

L'enderroc de l'edifici del carrer Montcada, l'any 2002


Aquesta imatge de desembre de l'any 2002 mostra l'enderroc de l'edifici que la Mercè va ocupar al carrer Montcada entre 1970 i 1982. El casalici havia estat seminari i institut i la nostra escola hi va arribar, a correcuita, quan es va declarar la ruïna del primer i històric edifici del carrer de la Mercè.

Però la nova seu de la Mercè estava molt atrotinada. Era un edifici construït ni més ni menys que al 1642 i havia estat remodelat en innombrables ocasions sobre la mateixa estructura. És més, va patir molt durant la guerra civil 1936-1939, fins al punt que els treballs de reparació eren de tanta entitat que es van deixar per al final de la reconstrucció de la Tortosa devastada i no es van iniciar fins l'any 1954. La rehabilitació que en va fer Regiones Devastadas va tapar forats i va canviar l'estètica de l'edifici, al seu estil, però no val resoldre problemes de fons, que era qüestió de temps que acabessin petant.

Així va ser al novembre de 1982. Però els que vam anar a la Mercè recordem perfectament anècdotes com aquelles aules a les quals estava prohibit saltar. I com, si fèiem la prova, tremolava tot. Era un peril, sí. No obstant això, abandonada i víctima del vandalisme, la Mercè del carrer Montcada encara va aguantar dreta una vintena d'anys.