dimecres, 18 de gener del 2012

Gràcies al bar Sport de Tortosa


Aquest passat cap de setmana vam despenjar l'exposició que durant el darrer mig any s'ha pogut veure al Bar Sport de Tortosa. Era una tria de les imatges més antigues d'entre les que formen l'exposició "La Mercè. Una història en imatges", que els exalumnes vam posar en marxa fa gairebé dos anys.

Vam voler que Manolo Colomé Vallés, actual titular de l'establiment, despengés la darrera imatge. Era una forma simbòlica d'agrair-li la col·laboració. I és que l'Sport no ens ha cedit durant mesos una paret qualsevol. Ens han deixat una sala del local que anomenen Sala Vuit Peces, perquè hi tenen penjades habitualment vuit pintures propietat de la família. Aquesta era una singularitat tan especial que ens hi vam adaptar, tot triant vuit de les fotografies de l'exposició. I per reforçar la singularitat vam escollir també les més antigues (elegir per criteris temàtics, en tot cas, hauria estat gairebé impossible).

L'agraïment cap fer-lo extensiu a la mare del Manolo, la Pepita Vallés Rallo, exalumna dels anys de la guerra civil i la postguerra que ha participat, i molt activament, en les activitats que els exalumnes venim organitzant en els darrers tres anys i mig.

L'exhibició pública d'aquestes imatges sempre ha estat molt útil. No tan sols pel gaudi que ha representat per molts exalumnes retrobar rastres del seu passat escolar. És que el pas de l'exposició per diferents indrets ha fet aflorar noves imatges. Quan un veu aquest material sempre pensa que a casa en té més i que el podria buscar i fer-nos-el arribar. Aportar-lo al fons gràfic que anem acumulant és una forma no tan de preservar-lo com de compartir-lo. Al bar Sport això ha passat i ha demostrat que l'esperit de la Mercè pot estar més o menys adormit, però que no ha mort.

Ara, l'exposició es pren un breu respir. Hem de fer algunes petites reparacions i plantejar com encarem el futur, després de prop de dos anys de "gira" per Tortosa, Roquetes, Jesús, Bítem i els Reguers. Molt probablement, l'exposició passarà els propers mesos exhibint-se fora de les Terres de l'Ebre. De fet, hi ha dates compromeses de l'any 2013. Us anirem informant de tot plegat.