diumenge, 17 de maig del 2009

Nou projecte mediambiental impulsat per la Mercè

La Mercè tira endavant un nou projecte relacionat amb el medi ambient. En aquesta ocasió, es tracta de substituir les bosses de plàstic de la compra per bosses de tela. El diari El Punt se'n fa ressó en aquesta notícia. El periodista, Gustau Moreno, també ho recull en el seu bloc La Marfanta.

La iniciativa no és exactament nova, ja que en els darrers temps s'han fet uns quants projectes semblants a Catalunya, promoguts per escoles i per alguns ajuntaments. També hi ha una campanya "Catalunya Lliure de Bosses" que hi treballa activament. Però que La Mercè ho engegi és molt positiu, perquè és una passa en la direcció correcta, ja que tothom pot tenir clar que hi ha una generació que està pràcticament perduda a efectes de canviar les coses i que cal tornar a començar per la base.

No és tan sols una qüestió de reutilització, sinó de valorar quina sostenibilitat té un producte, la bossa de plàstic, que té una vida útil mitjana d'uns dotze minuts i que, convertida en residu, pot trigar entre 400 i 1.000 anys en descompondre's (llegiu més informació aquí).

Hi ha hàbits de consum massa arrelats i no és que les grans empreses facin gaire per modificar-los. És un tema de costos, però com sempre que les coses es plantegen econòmicament, hi ha una part que és molt enganyosa. Quant costa tenir milions i milions de bosses de plàstic "contaminant" durant 1.000 anys? Quant costa intentar el reciclatge d'un residu del qual s'aprofita poquíssim, a sobre amb una despesa energètica molt alta? I en el fons, quant costen els catorze milions de bosses de plàstic que cada cap de setmana es gasten a Catalunya?

Tornant al fil de la qüestió, com en tants altres aspectes de la vida, l'esperança de canvi està en les generacions que ara pugen. I per això no pot ser més important tenir escoles sensibles que treballin en aquesta línia. Sense oblidar el paper de les famílies, que hi tenim més responsabilitat que l'escola, tot i que també ens hi repengem, com en altres coses.


Aquí trobareu el projecte.