divendres, 21 de desembre del 2012

L'actual escola compleix 25 anys


Aquest 21 de setembre de 2012 fa 25 anys de la inauguració oficial de l'actual edifici de la Mercè, al carrer Providència de Tortosa. La nova escola havia començat a funcionar, realment, amb l'inici del curs 1987-1988, al mes de setembre. Amb l'estrena de l'edifici acabaven els cinc anys més durs de la història del centre, els anys de l'exili amb l'escola desperdigada per mitja Tortosa, desprès del tancament urgent de l'edifici del carrer Montcada. Va ser una època que els alumnes que la van viure van batejar, amb considerable encert, com la Generació de les Caragoles.

La lluita per la construcció de la nova escola va mobilitzar mitja Tortosa. De fet, va ser la mobilització social més important que va haver-hi a la ciutat abans que arribessin les lluites i l'oposició als transvasaments de l'Ebre. Les protestes van multiplicar-se, la major part sota un lema molt senzill, com tots els lemes que valen la pena, però que ho deia tot: "La Mercè, quan s'ha de fer". Si llegendari era el lema, no menys llegendària era l'estampa del mestre don Joan Redó, guitarra en mà, dirigint la interpretació a les manifestacions d'una petita cançó que havia composat.

Aquella va ser una guerra de moltíssimes persones i es fa difícil dir noms, perquè els oblits serien imperdonables. Potser algun dia caldrà escriure la història d'aquells dies amb tot el detall possible i amb ànim de fer una justícia imprescindible. De moment, celebrem que al final ens en vam sortir i que ja en fa 25 anys. En aquest humil racó d'Internet ho recordarem amb un recull de les imatges sobre tots aquells sucessos que hem anat publicant des de l'abril del 2008, en aquesta entrada (dedicada als actes inagurals d'avui fa un quart de segle) i algunes de posteriors.

Aprofitem l'ocasió per agrair la col·laboració de les diferents persones que ens han cedit fotografies d'aquesta època, que són antics alumnes, famílies d'alumnes, periodistes tortosins com Joan Josep Carot i fins i tot veïns del barri del Rastre, on va aixecar-se la nova escola.