dijous, 5 de juliol del 2012

L'exalumna Alícia Andreu Pons també va participar en l'ArtXiBarri 2012

Que el dels antics alumnes de la Mercè sigui un col·lectiu que es compta per centenars de persones ens pot portar de vegades a oblits imperdonables. Però mai és tard per esmenar-los i d'això tracta aquesta entrada.

Recentment hem publicat aquesta entrada, en la qual parlàvem de tres exalumnes de la nostra escola que treballen a la Xarxa per la Convivència de Tortosa i que estaven al capdavant de l'ArtXiBarri 2012, la jornada de participació i civisme que va celebrar-se al nucli antic el passat 9 de juny de 2012.

Però ens vam deixar una persona que va tenir també un paper destacat en la jornada, l'exalumna Alícia Andreu Pons. L'Alícia estava al capdavant del mural que va pintar-se a Santa Clara. No és estrany, ja que l'Alícia és un tros d'artista i, a més, està involucrada en moltes guerres socials i culturals. En aquesta foto la veieu al peu del canó al mural de Santa Clara.


Potser no vam caure en el fet que l'Alícia Andreu havia estat alumna de la Mercè perquè era d'una generació diferent a la nostra (ella és del 1962) i perquè només va anar dos anys a la nostra escola. Segons ens ha explicat, ella venia del col·legi de la Puríssima i a la Mercè va fer setè i vuitè i de la desapareguda EGB. Ens recorda que "el setè encara el vaig fer amb classe separada dels xics. A vuitè ens van ajuntar xics i xiques perquè ens anéssim adaptant de cara a les classes "mixtes" de l'institut". Ens diu que seria l'any 1974 o 1975: "Res, una anècdota". Una anècdota, sí, però que va ser el pa de cada dia a l'escola del franquisme fins dos o tres anys després de la mort del dictador.

L'Alícia també ens ha contat que surt a una de les fotos de l'exposició de la Mercè, una dada que no teníem controlada. És aquesta d'aquí baix, que va fer-se en l'excursió de final de curs dels alumnes de 8è. Era l'any 1974, al mes de maig. Aquell any, l'excursió va ser a Madrid. La foto va prendre's a l'Escorial. També van visitar el Valle de los Caídos... El viatge va fer-se en autobús, el que es veu a la foto, pertanyent a la històrica empresa tortosina, ja desapareguda, Autobuses Ebro.

L'Alícia Andreu és la primera per l'esquerra de la filera de persones ajupides i l'hem marxat amb una X per facilitar la localització. A part de reconèixer altres cares, constatem en aquesta foto que els mestres que van participar en l'excursió van ser don Joan Redó i donya Montserrat Viladrich.