dimecres, 27 de març del 2013

Quan la Mercè era casa de caritat


L'edifici original de l'escola de la Mercè,  al carrer tortosí d'aquest aquest mateix nom, tenia molts usos a més de l'educatiu. De fet, l'antic convent mercedari desamortitzat el 1836 s'havia usat fins i tot com a teatre i com a corral. Després de 1848, quan va crear-se la nostra escola, l'edifici va acollir diferents serveis: de parc de bombers a museu provisional, passant per casa de caritat.

És sobre aquest ús com a casa de caritat que parlem avui, a partir de la fotografia que ens fa arribar l'exalumne Joan Ramírez Montserrat. La imatge va prendre's al pati de la Mercè el dia 3 de gener de 1914. Hi apareix un grup de persones que esperaven rebre l'ajut d'una festa amb l'expressiu títol de "Navidad del pobre". Organitzava tal "festivitat" una entitat anomenada Requeté Jaimista, d'orientació política carlista.

Els "jaimistes" eren els seguidors de Jaime de Borbón y Borbón-Parma (1870-1931), pretendent carlista a la corona d'Espanya amb el nom de Jaime III. També reclamava el tron de França amb el nom de Jaime I. Aquí trobareu una breu ressenya biogràfica del personatge, en part digna de "Hazañas bélicas".

Fet aquest apunt històric, només ens resta tornar a agrair Joan Ramírez les seves nombrosíssimes aportacions a aquest bloc, que són d'un valor històric i documental incalculable.