dimarts, 19 de juliol del 2011

L'exposició fotogràfica de la Mercè, a tres indrets aquest estiu

L’exposició “La Mercè. Una història en imatges” podrà veure’s aquest estiu a tres indrets diferents, i de forma simultània, de Tortosa i Roquetes. L’exposició és un recull de fotografies que s’ha compilat gràcies a les aportacions dels exalumnes de la Mercè, l’escola pública més antiga de Catalunya, especialment a través d'aquest bloc.

Al bar Sport de Tortosa (carrer Teodor González 18) pot veure’s una selecció de les imatges més antigues recuperades fins avui. L’establiment, fundat el 1922 i que compta amb exalumnes entre la família que el regenta, té un espai d’exposició, la sala “8 peces”, que permet exhibir vuit obres d’art. Entre les imatges exposades, n’hi ha de 1898, 1905, 1918, 1932 o dels anys 40 del segle passat.

La cafeteria Da Vinci de Roquetes (carrer Tirso de Molina 1) acull el gruix de l’exposició, amb una trentena d’imatges que abasten des de l’any 1940 fins al 2008. I incorpora una novetat: imatges provinents del fons familiar Ramírez-Sabaté. Es tracta de fotos de l’àlbum del matrimoni format pels exalumnes Joan Ramírez i Isabel Sabaté, que han fet una important donació al col·lectiu d’exalumnes de la Mercè.

Finalment, la cafeteria del local de l’Associació d’Amics dels Castells i el Nucli Antic de Tortosa (Portal del Romeu 10), acollirà un nou format de l’exposició: una projecció en gran pantalla, que a més ampliarà fins a mig centenar les fotografies exhibides.

Les tres exposicions simultànies podran visitar-se fins a finals d’estiu, en els horaris d’obertura dels respectius establiments. Aquesta mostra fotogràfica, que es va posar en marxa el febrer de 2010, és impulsada pel col·lectiu d’exalumnes de la Mercè i compta amb el patrocini de la regidoria d’Ensenyament de l’Ajuntament i de l’Ampa de l’escola. L’exposició permet veure no tan sols com era la Mercè, sinó com es vivia a Tortosa, així com els canvis polítics i socials de bona part del segle XX. Algunes imatges són autèntiques peces úniques, salvaguardades al llarg dels anys per les persones que hi apareixen o rescatades de l’oblit pels seus fills o els seus néts.