dilluns, 16 de juliol del 2012

Uns "futbolistes" de la Mercè, l'any 1959.


El Joan Ramírez ens fa arribar aquesta magnífica foto de l'any 1959. El lloc és el Passeig de les Bicicletes, al parc municipal de Tortosa. I el partit de futbol que s'hi estava jugant enfrontava un grup d'alumnes de la Mercè i una selecció de nois residents al Passatge Franquet.

Que era època de poques alegries ho demostra el fet que s'usava qualsevol espai per jugar i que els mitjans no podien ser més pobres. Una esplanada, un parell de pedres "marcant" la porteria. Joan Ramírez ens comenta que "si la pilota anava alta per sobre les possibilitats del porter, mai era gol". I afegeix, molt oportunament, que "temps era temps".

Ens imaginem avui en dia un partit així? Si a molts pobles i ciutats està prohibit jugar a pilota a la via pública... I no visitaríem primer una botiga d'esports (ara el Decathlon, suposo) per equipar-nos com cal? Per no dir que exigiríem una pista o un camp com cal, sobretot amb dutxes i que no hi falti l'aigua calenta, que si no li muntaríem una bona protesta a l'Ajuntament. Si fins i tot hi ha un negoci consistent a llogar pistes a hores...Temps era temps, sí.

En Joan Ramírez ens ha facilitat també informació sobre els protagonistes de la imatge. El porter que apareix en primer terme és Josep Ramon Valldepérez. Els jugadors que apareixen de cara són, d'esquerra a dreta: Pepito Reverté; Joan Ramírez (tapat parcialment pel porter); Joan Vallès, que juga amb corbata, i Nando Adell, amb camisa blanca.

Més a la dreta, amb els pantalons arromangats hi ha José Jacinto, més conegut a Tortosa amb el renom de "Rateta". Molts el recordareu perquè va ser massatgista del Club Deportiu Tortosa durant molts anys. El renom li venia de la seva reduïda estatura. Un fet que en aquesta foto no pot apreciar-se, però que es deu sense cap mena de dubte al fet que els altres nois van fer una estirada que ell no. "Rateta" va morir fa uns anys. Un dia de Nadal el van trobar mort a casa seva: sembla que va caure per l'escala.

Llevat de Pepito Reverté, tots són alumnes de la Mercè. Inclosos els espectadors: Paco Ginata,Jaume Rocamora i Toni Montoya.

En Joan Ramírez ens explica que aquesta foto els va fer molta il·lusió perquè en aquell temps "de fotos se'n feien poques i menys jugant a pilota". Joan ens ha contat que la foto la va fer un home "que feia de viatjant i que vivia dalt del Centre del Comerç. Ens en va donar una a Valldepérez i una a mi". El Joan no recorda el hom del fotògraf, però és evident que considera un tresor aquesta imatge. No en va l'ha guardat 53 anys.