dimecres, 11 de març del 2015

El pati del carrer Montcada, quan encara era institut, cap a 1968


La Mercè només va estar una dotzena d'anys, entre 1970 i 1982, a l'edifici del carrer Montcada, que prèviament havia estat l'institut "Joaquín Bau", anteriorment seminari diocesà de Tortosa i encara abans convent dels jesuïtes. Es conserven relativament poques fotos d'aquell edifici, una part significativa de les quals correspon al període del segle XX que va funcionar com a centre d'ensenyament secundari.

Per bé que aquella etapa és aliena a la Mercè, la història dels edificis que han acollit en un moment o altre la nostra escola sempre ens ha interessat. Entre altres raons, perquè ens permet recuperar imatges que podem recordar, encara que siguin d'èpoques anteriors. Però també perquè l'edifici del carrer Montcada és la referència d'algunes de les generacions més actives d'antics alumnes.

La foto d'aquesta entrada correspon al pati interior, amb les característiques galeries obertes que donaven accés a les aules i que provenien de la reconstrucció a fons que va fer-ne Regiones Devastadas després de la Guerra Civil. De fet, es va trigar gairebé 15 anys a recuperar l'edifici, que no va tornar a usar-se fins a 1954, pel volum de danys que havia patit.

La imatge està presa probablement l'any 1968, en els dies previs a les festes de Nadal. La data no és segura, però la foto ha estat publicada amb altres que sí que estan datades aquell any amb un percentatge més alt de certesa. L'autor ens és desconegut, però la foto forma part d'una col·lecció que devia estar en mans de l'institut "Joaquín Bau", ja que es va incloure en el llibre "L'Institut de Batxillerat de Tortosa, publicat pel propi centre el 1982.

Aquella obra va ser escrita per l'historiador Ramon Miravall Dolç (Roquetes, 1940) i incloïa un annex sobre els actes del cinquantenari del centre, que s'havia celebrat el 1978, a càrrec del que llavors n'era director, Antoni Gomà.