dilluns, 12 de gener del 2015

L'escut del carrer de la Mercè


Mireu aquestes dues fotos. La qualitat no és extraordinària, però importa el contingut. Hi veureu l'escut que presidia l'entrada de l'edifici original de la Mercè, al carrer del mateix nom. Per les notícies que en tenim, l'escut provenia ja de l'antic convent mercedari que va ser desamortitzat i, uns pocs anys després, el 1848, convertit en escola pública per decisió de l'Ajuntament de Tortosa.

L'escut, que inclou la característica torre de l'escut de la ciutat de Tortosa, va romandre a l'edifici fins i tot durant l'època que va ser usat com a caserna de policia als anys 70 del segle XX. També durant la major part d'anys d'abandonament fins que, el 2002, el casalici va ser enderrocat perquè en el solar s'hi pogués aixecar la Biblioteca Pública "Marcel·lí Domingo".

Ja vam publicar temps enrera alguna foto en la qual es veia un forat damunt la portalada, en un moment previ a l'enderroc en el qual l'escut havia estat retirat. Sembla que va retirar-se poc abans. La cronologia balla bastant, ja que cal fiar-ho a la memòria de la gent. I això que fa poc més d'una dècada. N'hi ha pocs testimonis als mitjans de comunicació, que permetrien afinar la datació. Tot i que ja s'havia començat a actuar-hi (el projecte de la biblioteca n'era un exemple) eren els anys que el nucli històric de Tortosa havia quedat pràcticament abandonat i oblidat...

L'escut retirat va ser guardat als magatzems municipals. Sembla que les condicions de conservació no van ser especialment curoses. Però el cas que pot fer-se dels rumors sempre és relatiu, sobretot si s'hi posa la política pel mig. Un parell de vegades que vam preguntar què havia passat exactament, ens van prometre grans revelacions..., que van quedar en no res. És igual. El cas és que l'escut, encara que fos en un racó d'un magatzem, es va conservar prou com per tornar a exhibir-lo en públic i en bon estat. Mireu aquesta altra foto.


Efectivament, l'escut pot veure's avui al vestíbul de l'actual escola de la Mercè, al carrer Providència. Sempre podrà discutir-se si el seu lloc natural no hauria d'haver estat a l'emplaçament original. Sobretot perquè l'escut no representa realment a l'escola. Però cal dir que la decisió de posar-lo a l'actual edifici de l'escola tampoc no va ser desencertada. Al capdavall, Tortosa guarda ben pocs records vius, més enllà dels llibres d'història, de l'antic convent de la Mercè, però, en canvi, el de l'escola sí que és ben present. Segurament perquè continua existint i dedicant-se a la docència, però això no és un valor menys important.

En la gran trobada d'antics alumnes del 7 de juny de 2008, que va celebrar-se coincidint amb el 160 aniversari de l'escola, es va descobrir l'escut en aquest nou emplaçament. Cal agrair a l'Ajuntament de Tortosa haver recuperat aquest element, restaurar-lo i haver fet l'obra necessària per exposar-lo. I com que els agraïments genèrics són molt incomplets, cal destacar especialment la intervenció de qui llavors era regidor de Serveis, Joan Sanahuja.