diumenge, 17 de novembre del 2013

Les estadístiques de les 500.000 visites al bloc (3)



Continuem en aquesta entrada les dues anteriors que vam publicar sobre les estadístiques de les 500.000 visites que ha registrat ja aquest bloc. De fet, ja passem més de 15.000 visitants el mig milió i hauríem d'anar tancant aquest tema. No obstant, encara n'hi haurà una quarta, en la qual acabarem d'analitzar, ni que sigui per sobre, aquestes estadístiques.

Com arriba el visitant fins aquí?

Poques persones teclegen de forma directa l'adreça d'un lloc d'internet. No és fàcil recordar-les senceres. El més habitual és accedir-hi a través d'un buscador o des d'un altre lloc. O des del menú o la barra de favorits del nostre navegador, si hem guardat el lloc, és clar. Pel que fa a les dues primeres opcions, Google continua sent l'origen de la major part de visitants, i amb bastanta diferència.

Què tecleja la gent al Google per buscar-nos? Doncs expressions molt genèriques, però més que suficients. Una constatació que fem és la consolidació de l'expressió "Som de la Mercè", que des de fa uns anys fem servir com a identificativa general, o si més no com a lema, del col·lectiu d'antics alumnes. A hores d'ara, no tan sols supera a totes les altres paraules clau de cerca, sinó que pràcticament duplica la suma de la resta. Hi segueix la fórmula "ex alumnes de la merce" i la seva versió mig en català, mig en espanyol, "exalumnes la merced". Amb un caràcter més residual, trobem fórmules que inclouen les paraules escola, col·legi o Tortosa, i diferents convocatòries amb l'article "la"o sense.

En segona posició com a lloc des del qual s'accedeix indirectament al bloc, hi figura Facebook. És una conseqüència lògica del fet que compartim els continguts del bloc a aquesta xarxa social. La principal referència a Facebook és el grup Som de la Mercè, però també hi ha antics alumnes que comparteixen els continguts del bloc als seus espais personals en aquesta xarxa.

També hi ha visitants que accedeixen al nostre bloc des d'altres llocs d'Internet. El volum més nombrós és el que arriba aquí enllaçant des del bloc de la generació de 1964. Un altre grup de visites destacable, si bé a bastant distància, prové de la Xarxa Telemàtica Educativa de Catalunya (XTEC), quelcom bastant lògic considerant que el nostre bloc, tot i estar molt enfocat als antics alumnes i a la història del centre, publica continguts que poden ser d'interès per qualsevol professional de l'educació. No podem saber-ho a través de les estadístiques de Blogger, però calculem que moltes d'aquestes visites deuen venir de l'actual comunitat educativa de la Mercè.

Des d'on es connecten els visitants?

L'estadística que ens ofereix Blogger permet saber d'on són, o des d'on es connecten, els visitants. La immensa majoria, des de l'Estat espanyol, com és lògic esperar. Però hi ha visites l'origen de les quals es detecta, per aquest ordre, als Estats Units, França, Rússia, Alemanya, el Regne Unit, els Països Baixos, Suïssa, Canadà i Ucraïna. No cregueu que són antics alumnes escampats pel món. Tot i que algun n'hi deu haver, cal tenir en compte que alguns operadors telefònics que ofereixen accès a internet tenen matrius a altres països i la "senyal" que deixen a les estadístiques és la del lloc on tenen la seu, no des d'on s'ha fet realment la connexió. Molt possiblement, aquestes visites "exòtiques" corresponguin també a robots de recerca, que busquen automàticament determinades paraules clau per la xarxa. Per l'experiència que tenim en assumptes d'internet, ens imaginem que la paraula clau més òbvia sigui Tortosa, i no tant la Mercè o exalumnes.

Entrades anteriors
Les estadístiques de les 500.000 visites al bloc (2)
Les estadístiques de les 500.000 visites al bloc (1)