dissabte, 28 d’abril del 2012

El record de l'exalumne Leandre Roig Roig


El setmanari "La Veu de l'Ebre" publica aquest divendres 27 d'abril de 2012 una entrevista amb una tortosina, Anna Roig Chavarria, que viu a la ciutat suïssa de Ginebra (1). L'Anna va néixer el 1958, però quan tenia només dos anys va marxar a Suïssa amb la família, buscant unes oportunitats que aquí no trobaven. Per no fer-ho més llarg, podeu saber la seva història llegint la pròpia entrevista.

Però si reproduim aquí l'entrevista no és pas perquè l'hagi fet un servidor, sinó perquè l'Anna recorda la memòria del seu pare, Leandre Roig Roig, nascut el 1913 i alumne de la Mercè aquella dècada i part de la següent del segle passat. Leandre tenia dos germans, Manuel i Francisco, també alumnes de la Mercè. En aquesta foto de 1923, presa al pati de la Mercè original, el Leandre és el primer per l'esquerra de la segona fila. A la primera fila, el quart per l'esquerra és un dels seus germans, tot i que no tenim identificat quin dels dos.


Els Roig eren una nissaga acomodada, amb orígens que l'Anna Roig ha pogut documentar als arxius de la Catedral fins a l'any 1780. Gràcies a aquesta posició, Leandre va poder estudiar Dret. Era un personatge amant de la cultura, els llibres i l'esport (sobretot el ciclisme), molt popular a Tortosa, però escassament reconegut, sobretot després de la Guerra Civil, ja que havia estat un actiu republicà. Entre altres, va ser membre del comitè comarcal de la Federació Nacional d'Estudiants de Catalunya (FNEC), el gran sindicat estudiantil de l'època de la Segona República.

Per amor als llibres, als cinquanta anys, va deixar la seva feina. Però no se'n va sortir. Va fracassar, ens ha confessat la seva filla Anna, en una conversa mantinguda pel xat del Facebook (coses del món d'avui). Amb cinc fills i sense recursos, Leandre Roig va emigrar a Suïssa.

La sort va trigar a arribar a la família. El mateix Leandre va morir, d'un càncer, dos anys després d'arribar al país helvètic. La vídua i els cinc germans van quedar en la pobresa, però Suïssa els va donar una oportunitat de tirar endavant "que a Espanya no hauríem tingut", explica l'Anna Roig a l'entrevista.

A l'Anna se la nota orgullosa del seu pare (en parla amb emoció autèntica) i dels seus orígens familiars. Tot i admetre que tota la seva vida és a Suïssa, i que poques coses la lliguen a Tortosa, ha elaborat l'arbre geneaològic de la família (fins al segle XVIII, com dèiem tres paràgrafs enrera) i ha compilat moltes fotografies tant a Tortosa com a Suïssa. En properes entrades us les oferirem, ja que les ha posat a la nostra disposició.


(1) L'entrevista a l'Anna Roig Chavarria forma part d'una sèrie de converses amb persones orignàries de les Terres de l'Ebre que, per diversos motius, viuen fora. Són una mena de cròniques d'un exili ebrenc contemporani. El primer dels entrevistats va ser un altre exalumne de la Mercè, Albert Sanjuán López, si bé d'una època bastant més recent, concretament dels nascuts l'any 1966.