dimarts, 2 de novembre del 2010

La xarxa del bloc ajuda a documentar una foto de fa uns 80 o 90 anys


Publiquem una imatge que ens ha enviat Joan Otero Roselló, el gran col·laborador d'aquest bloc que ha localitzat imatges sensacionals de la història de la Mercè. L'avantatge del Joan és que, a més, investiga la imatge i, mitjançant una colla de contactes que té, n'aporta molta informació. Per exemple, ha aconseguit identificar la mestra que apareix a la foto, que és dels anys 20 o 30 del segle XX.

La foto, en origen, li va arribar al Joan de la família Porres, que regenta la coneguda espardenyeria i botiga d'articles de pesca situada a la baixada del Pont de Tortosa. La mateixa família Porres no en tenia gaire informació. Pensen que hi deu sortir alguna àvia o tia àvia, però no n'estan segurs.

El fet que aquesta foto hagi circulat gràcies a aquest bloc (també la vam incloure en una xerrada que vam fer al juny a la biblioteca de Roquetes) ha permès identificar, si més no, a la mestra que hi surt, que és la dona que surt a la dreta de la imatge, amb la mà posada sobre l'espatlla d'una nena vestida de negre. A la segona foto apareix senyalada amb la fletxa.

La mestra es deia Concepción Vilà de Salvador. Era coneguda amb el diminutiu de Conxita. Va ser mestra durant l'epoca de la República. Estava casada amb Joan Gamundi Sanz, conegut amb el renom d'"Archivero". Aquesta informació ha estat facilitada per Quimo Panisello Gamundi, el net de la Conxita, que l'ha reconeguda en veure la foto.

Ja veieu. Aquí no fem història professional, però el treball en xarxa permet datar documents gràfics com els que sovint acull el bloc. Gràcies al Joan Otero i, per descomptat, al Quimo Panisello.