dilluns, 11 d’agost del 2014

Els mestres Carme Martorell i Fermí Viladrich, als anys 30 del segle XX


Fa poc, en aquesta entrada, avancem que teníem algun altre material gràfic sobre el matrimoni de mestres Carme Martorell i Fermí Viladrich. La nissaga Viladrich-Martorell és segurament una de les més destacades de la història de la Mercè. En la seva època era també mestre de la nostra escola Joan Martorell, germà de la Carme i cunyat del Fermí. I tots dos van tenir una filla, Montserrat Viladrich Martorell, que va ser també una referència de la Mercè fins a la seva tràgica desaparició.

Aquí teniu la foto promesa, que ens ha arribat des de l'arxiu que recull l'antic alumne Joan Ramírez Montserrat. Prové del fons fotogràfic de Josep Daufí.

No tenim datada la foto, però hem preguntat a exalumnes nascuts després de la Guerra Civil que els van tenir com a mestres. Ens apunten que en aquesta imatge se'ls veu "joves", que ells els recorden més grans, sobretot a Carme Martorell, que en els seus darrers anys a la Mercè (es va jubilar el 1957) tenia el cabell completament blanc. Alguns se'n recorden perfectament perquè van participar en l'homenatge que Carme Martorell va rebre amb motiu de la jubilació, un acte que va tenir tal ressó que resta en la seva memòria gairebé 60 anys després.

Aquest detall i altres de la vestimenta ens fan pensar en la possibilitat que la foto sigui de la dècada dels anys 30 o 40 del segle passat. Un cop publicada l'entrada, Joan Ramírez ens ha enviat el resultat de les seves indagacions: la foto seria de l'any 1946, d'un acte celebrat a l'escola de Roquetes.

En tot cas, serveixi aquest testimoni gràfic d'homenatge a una família que ho va donar tot per la Mercè, amb unes trajectòries vitals que han quedat en la memòria de tothom que els va conèixer. I això és així perquè no eren únicament bons mestres, sinó excel·lents persones.